|

En iyisi Raskolnikov

Notos edebiyat dergisi, 295 seçicinin katılımıyla en önemli 40 roman kahramanını seçti. İlk sırayı Dostoyevski’nin Raskolnikov’u aldı. İlk beş arasına ise Yaşar Kemal'in karakteri İnce Memed girdi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 22:51 - 31/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

“Tarihte çirkinliklerden ve aptallıklardan başka bir şey yoktur. Tüm bunları aptallıkla açıklıyorlar. Bu nedenle yaşamın canlı sürecinden nefret ediyorlar! Tek bir canlı ruh istemiyorlar!” İnsanlara iyilik etmek için tefeci bir kadını öldürüp parasını alan sonra da pişmanlık duyarak gidip polise teslim olan Suç ve Ceza romanının baş kahramanı  Rodion Romanoviç Raskolnikov böyle söyler kitapta. Dostoyovski’nin baş eseri sayılan Suç ve Ceza kitabının kahramanı yazıldığı günden bu yana pek çok okuyucuyu derinden etkilemiştir. Okuyucu Raskolnikov karakterinin üzerinden iyiliği ve kötülüğü yeniden sorgular. İki aylık edebiyat dergisi Notos’un son sayısında Rostolnikov bu defa 367 roman kahramanı arasında ‘gelmiş geçmiş en iyi roman’ kahramanı olarak karşımıza çıkıyor.


40 KAHRAMAN VAR

Notos’un 50’nci (Şubat Mart) sayısında  roman kahramanlarına dair kapsamlı bir soruşturmanın sonuçları açıklandı.295 seçicinin önerdiği 367 kahraman arasından seçilen 40 kahramanın yer aldığı listenin ilk sırasında Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’ romanının baş kahramanı Rodion Romanoviç Raskolnikov yer aldı. Raskolnikov’la birlikte ilk beşi paylaşan diğer roman kahramanları da hiç yabancı değil. İkinci sırada  Cervantes’in Don Quijote’u var onu Tolstoy’un Anna Karenina’sı izliyor. Yaşar Kemal’in unutulmaz figürü İnce Memed dördüncü, Flaubert’in Emma Bovary’si ise beşinci sırada. 


Selim Işık ilk 15'te

Listenin ilk 15 sırasına Türk edebiyatından da üç roman kahramanı girdi. Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ romanıyla aynı adı taşıyan kahramanı İnce Memed dördüncü, Yusuf Atılgan’ın ‘Anayurt Oteli’nin kahramanı Zebercet yedinci, Oğuz Atay’ın ‘Tutunamayanlar’ romanının kahramanı Selim Işık ise on birinci sırada yer aldı.

#dostoyevski
#raskolnikov
#yusuf atılgan
#oğuz atay
9 yıl önce