|

Eskimeyen medeniyet

“Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” sergisi bugün Tophane-i Amire’de açılıyor. Mehmet Çebi’nin koleksiyonundan seçilen Türk-İslam eserlerinden bazıları, ilk kez gün yüzüne çıkacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:15 - 3/03/2015 Salı
Yeni Şafak
Türk İslam Sanatı’nın en nadide eserlerinin sergileneceği “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma”nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün Tophane-i Amire’de gerçekleşecek. Mehmet Çebi’nin 30 yıllık koleksiyonundan seçilen 9. 16. ve 19. yüzyıllara ait Keşmir, İran, Safevi, Kacâr, Endülüs, Osmanlı menşe'li el yazması Kuran-ı Kerim’ler ve 19. yüzyıl Osmanlı Fermanları, 19. yy Osmanlı Hilye-i Şerifeleri bu sergide ilk kez gün yüzüne çıkacak. 

99 ESER SERGİLENECEK 

İslam Kültür Sanat Platformu tarafından gerçekleştirilen sergide, yüzlerce yıllık Kur’an-ı Kerim’ler ve Delail-i Hayrat, fermanlar, hat levhaları, yeni ve eski el yazmalarının yer aldığı çok değerli bir koleksiyon sunularak, tarihsel zenginlik ve birikim ziyaretçilerle paylaşılacak. Türk İslam eserlerinin tarihi ve günümüz uygulamaları hakkında örneklerin sunulduğu sergide, Türk-İslam medeniyetinin en güzel 99 eseri sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sanatseverler Mehmet Çebi’nin koleksiyonundan eserlerin yer aldığı sergide Osmanlı fermanlarını yakından görebilme, Türkçe çevirilerini okuyabilme şansına sahip olurken, dönemin tarihine de ışık tutma şansı yakalayacaklar. 

KÜLTÜRÜMÜZÜN KURUCU ESERLERİ

İslam eserlerinin en nadide parçalarının görülebileceği sergide, Osmanlı’nın özel ilgi gösterdiği, dönemin padişahlarınca övülen hattatların eserleri incelenirken, sülüs ve nesih yazı çeşitleri de görülebilecek. 

Sergide IV. Mehmed, II. Ahmed, II. Mustafa, III. Ahmed, III. Osman, III.Mustafa’nın Feraşet Fermanı, I. Abdulhamid’in Feraşet Fermanı, III. Selim’in 6 fermanı, IV. Mustafa’nın 3 fermanı, II. Mahmud’un Feraşet Fermanı ile beraber 4 fermanı, Abdülmecid’in Feraşet Fermanı, II. Abdünhamid ve Mehmed Reşad’ın fermanları görücüye çıkacak. Kültür ve medeniyetimizin kurucu eserlerinin gözönüne serileceği “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” sergisi 29 Mart 2015 gününe kadar ziyarete açık kalacak.

Geçmişe göre ilgi büyük

El yazması Kur’anlar ile kufi sayfaların koleksiyonun en önemli parçaları arasında yer aldığını belirten Çebi, koleksiyonlara ilginin geçmişe oranla arttığını söyledi. Sanata ilgilinin ekonominin düzelmesiyle birlikte arttığını aktaran Çebi, “Ekonomik seviye yükseldikçe insanların sanata merakı da arttı. Ekonomisi artanlar sanatı öğrendiler ve bu tür sanat eserlerine ilgi göstermeye başladılar” diye konuştu. Mehmet Çebi, tüm bu gelişmelere rağmen kat edilecek çok fazla yolun olduğunu sözlerine ekledi. 

#Türk İslam Sanatı
#Kelam’dan Kalem
#Tayyip Erdoğan
9 yıl önce