|

Fayrap: Allah rızası için şiir!

Fayrap'ın Nisan sayısı şiir, eleştiri ve hikayeleriyle okurun huzuruna çıktı. “Allah rızası için şiir” başlıklı başyazıda Eren Safi, yirmi yıla varan Neo-Epik şiirin hikayesini yazdı. Yazı, bir şairin şiirle kurduğu sahici bağı açık bir dille anlatması bakımından ders niteliğinde.

Yeni Şafak
12:27 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:38 - 2/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Derginin bu sayısı Eren Safi'nin “Amenerrasulü” ve Elyesa Koytak'ın “Türk Şiirinde Cia – 2” başlıklı uzun siyasi şiirlerle açılıyor. Dursun Göksu'dan “Derdim Bana Derman”, Hakan Arslanbenzer'den “Nerdesin?”, Selman Ertaş'tan “Zulüm”, İbrahim Demir'den “x: şiir, y: şiir çıkmaz”, Zehra Yağmur'dan “Allah'tan”, Sadık Koç'tan “Çaresiz Çelişki”, Sırrı Can Kara'dan “Çemberlitaş” bu sayıda okurla buluşan diğer şiirler oldu.



Hikaye

Nisan sayısı, hikayeleriyle de dopdolu. Mustafa Nezihi Pesen “Dördüncü Gün” adlı hikayesiyle bir çocuğun annesiyle ilişkisini yalın bir dille anlatıyor. Yahya Arslan'ın “Pepe Memet” hikayesi sokağın ve halkın ortasından konuşuyor. Fatma Nur Kaptanoğlu ve Yavuz Ahmet Koç bu sayının hikayeleri oluyor.



Eleştiri yazıları

Derginin bir diğer yoğun bölümü eleştiri yazıları. Elyesa Koytak ve Murat Küçükçifci ortak kaleme aldıkları “Edebiyatın meydanı neresi?” başlıklı çağrı metninde, son dönemde internet ortamında giderek yaygınlaşan ve şiir ortamını hedef alan sataşmaları ifşa edip, düşüncenin ve edebiyatın ciddiyetini müdafaa ediyor. Bir diğer yazıda Murat Küçükçifci, Edebiyat Ortamı dergisinin şiir yıllığını titiz bir eleştiriden geçiriyor. Dursun Göksu'nun “Biyografi Merakı” başlıklı yazısı ise, şiire yaklaşımda biyografik tutumun tutucu ve uzaklaştırıcı etkisini Türk Şiirinin son yüzyılı üzerinden irdeliyor.



Devriye bölümü bu sayıda Melamet, Hece, Japonya, Edebiyat Ortamı, İtibar dergilerini ve yeni çıkan Diriliş Postası gazetesini konu ediniyor.



Fazıl Baş, “Adalet siyaset olmaz” yazısında son dönemin küresel ve yerel siyasi gündemini adalet fikri etrafında düşünmeyi teklif ediyor.



AYŞE BÜŞRA ERKEÇ 2015-04-02T12:37:46.4690780+03:00



Fayrap'ın bu sayıda kapaktan selam gönderdiği Münir Özkul, Yahya Arslan'ın anlatımıyla dergide: “Mahallemizin sakinlerinden Münir Özkul”.



#fayrap dergisi
#münir özkul
#Melamet
#Hece
#Japonya
#Edebiyat Ortamı
#İtibar
#hakan aslanbenzer
9 yıl önce