|

Fil hastalığı eve hapsetti

Antalya’da halk arasında fil hastalığı olarak bilinen 'lenfödem'e yakalanan 52 yaşındaki Asiye İrtekin, her geçen gün biraz daha büyüyen ayak ve bacakları nedeniyle yürümekte güçlük çekiyor. İki yıldır evden çıkamayan ve 2000 gün SGK primi bulunan İrtekin "malulen" emekli edilmesini ve devletin kendisine yardım elini uzatmasını bekliyor.

Yeni Şafak
13:13 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:16 - 18/12/2014 Perşembe
IHA
Antalya'da yaşayan 3 çocuk annesi Asiye İrtekin, 8 yıl önce geçirdiği troid ameliyatının ardından, 1 yıl sonra fil hastalığına yakalandığını söyledi. Yüksek tansiyon, KOAH, göz rahatsızlıklarının olduğunu ifade eden İrtekin, fil hastalığı nedeniyle ayaklarının şiştiğini ve eve bağımlı hale geldiğini söyledi. İki yıldır evden dışarı çıkamadığını dile getiren İrtekin, "Evin içinde baston yardımıyla yürüyebiliyorum. Ayaklarımda ağrılarım çok. Ayakkabı giyemiyorum. Dışarıya yalnız zaten çıkamıyorum. 5 yıldır bir yatağa yatamamak ne demek. Yere minder serip sırtımı dönüp yatıyorum. Emekli olmak için başvuru yaptım ama sonuç alamadım" dedi.


YÜZDE 60 ÇALIŞABİLİR" RAPORU

Doktor ofisinde çalıştığını ve 2000 gün priminin olduğunu ifade eden İrtekin, "1800 gün primle malulen emekli olabileceğimi öğrendim. SGK’ya müracaat ettik. Hastaneye sevk edildim. Yüzde 60 çalışabilir raporu verildi. Şu an ayakların normal insanın en az 5 katı büyüklüğünde. Tedavisi için hastaneye gittik, 6 bin lira para isteyip, yüzde 30 iyileşme şansı verdi. Ben de kabul etmedim. Çocuklarımı bırakamadım. Kızım bana bakabilmek için işini bıraktı" diye konuştu.

ANNEMİN HAKKINI İSTİYORUZ

Betül İrtekin ise, annesinin yıllardır bu hastalığı çektiğini ifade ederek, "Annemin hakkı olan emeklilik varsa biz bunu istiyoruz. Bu durumdaki insan çalışabiliyorsa ya iş versinler, ya da annemin hakkı olan emekliliği istiyoruz" diye konuştu.


FİL (LENFÖDEM) HASTALIĞI HAKKINDA

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen çok da yaygın olmayan bir hastalık türü. Tıp dilinde lenfatik sıvıların hücre dokuları arasında sıkışarak basınç uygulaması ve şişmesi olarak tanımlanıyor. Lenf sisteminin yapısal bozukluğundan da kaynaklanıyor. Dokular arası geçiş düzenli yapılamadığında bu sıvılar birikerek bacaklarda ve kollarda şişmeye neden oluyor. Tedavi düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğinde hastalık yok edilebiliyor ancak tedavi bırakıldığında zedelenmeler ve yaralanmalar ortaya çıkıyor.



 
#fil hastalığı
#Antalya
#malulen emekli
9 yıl önce