|

Geç bulduk çabuk sevdik

Geçtiğimiz yılın Uluslararası Standart Kitap Numarası İstatistikleri’ne göre yayınlanan elektronik kitaplarda yüzde 128 artış yaşandı. Libronet'ten Mehmed Ali Çalışkan, “Türkiye’ye e-kitap geç geldi. Şimdi kurduğumuz sistemle farkı kapatmaya çalışıyoruz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2015 mardi
Güncelleme: 21:28 - 27/04/2015 lundi
Yeni Şafak

Türkiye İstatistik Kurumu, geçen yıla ilişkin Uluslararası Standart Kitap Numarası İstatistikleri'ni açıkladı. İstatistiklere göre, geçen yıl yayımlanan materyallerin sayısı önceki yıla göre yüzde 7,2 artarak 50 bin 752'ye çıktı. Yetişkin kurgu edebiyat yayımlarının sayısı 2013'e göre yüzde 43,8 artarak 9 bin 542, yetişkin kültür yayınları ise yüzde 21,2 artarak 11 bin 652'ye çıktı. Asıl dikkat çeken nokta ise en yüksek artışın, yüzde 128 ile elektronik kitaplarda (web tabanlı) gerçekleşmesiydi. Geçen yıl yayıncılar tarafından 44 bin 613 kitap, 483 elektronik kitap (DVD, VCD, CD), 5 bin 245 web tabanlı elektronik kitap, 193 konuşan kitap (kaset, CD, DVD), 16 harita ve 202 diğer materyaller olmak üzere toplam 50 bin 752 materyal için ISBN alındı.



2018'DE EŞİTLENECEK


Dünyada e-kitap'a olan ilginin hızla büyüdüğünü söyleyen Libronet yöneticisi Mehmed Ali Çalışkan, “2018'de e-kitap ile matbu kitap kategorileri, satılan kitap bazında, eşitlenecek. Bu dijital göçün sonunda denge e-kitap lehine değişecek. Türkiye'de ise e-kitap hem geç geldi hem yavaş ilerledi. Kurduğumuz eko sistem ile farkı kapatmaya çalışıyoruz. Her gün yeni yayınevleri e-kitap ekosistemine katılıyor. Okurun ulaşacağı kitap sayısı her gün artıyor” diyor.



KİTAP OKUMANIN YENİ YOLU


Akıllı telefonlarla, tabletlerle yani teknolojiyle hayatımız arasında diyalektik bir ilişki olduğunu ifade eden Çalışkan, birlikte ve karşılıklı dönüştüğümüze dikkat çekiyor. Çalışkan, okuma alışkanlıklarımızın da bundan bağımsız olmadığını ifade ederek, “e-kitap bu yeni alışkanlıklarımızla okuma alışkanlıklarımızın etkileşiminden doğdu. Teknolojiyle temasımız arttıkça kitap okumamız azalıyordu ama insanlığın böyle bir lüksü yok. Çareyi böyle bulduk. Kitap okumanın şekli değişmedi, yeni bir yol eklendi. E-okuyucusu olanların artık daha çok okuyabildiğini biliyoruz. Rağbetin temelinde bu var” diyor. AYŞE BÜŞRA ERKEÇ



#e kitap
#Mehmed Ali Çalışkan
#Standart Kitap Numarası İstatistikleri’ne
il y a 9 ans