|

"Gelenekten gelecek üreteceğiz"

Sanatçı ve akademisyen Prof. Hüsamettin Koçan'ın Bayburt'un Bayraktar köyünde kurduğu Baksı Müzesi, 10'uncu yılını bir dizi etkinlikle kutluyor. Baksı, hafta sonunda bu yılın ilk etkinliği olan Bayburt 3'üncü Öğrenci Sanat Şenliği'ne ev sahipliği yaptı.

Yeni Şafak
15:13 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:18 - 27/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Resim yarışması, çocuk sanat atölyeleri gibi çeşitli etkinliklerle Bayburt'taki ilk, ortaokul ve lise öğrencilerini 3 yıldır sanatla buluşturan şenlikte çocuklar, renklerle, boyalarla ve çeşitli materyallerle kendilerini ifade edip, hayallerini anlattılar. Şenlik haftasonu düzenlenen törenle sona erdi. Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Selçuk Coşkun'un da katıldığı törende, başarılı öğrenciler bursla ödüllendirildiler, sertifikalarını aldılar.



Baksı Müzesi'ndeki törende bir konuşma yapan Prof. Hüsamettin Koçan, müzenin Bayburt'a ve bölgeye adanmış, kar amacı gütmeyen bir proje olduğunu söyledi. “Bölgemiz göç veriyor, sosyal ve kültürel erozyon yaşıyor” diyen Koçan, müzenin var oluş amacını şöyle anlattı, “Baksı Müzesi, göçün öne geçebilmek için bir öneridir, çabadır, samimiyettir, iyi niyettir. Kültürel geleneklerimizin yok olmasına karşı bir direnç oluşturma meselesidir. Baksı Müzesi'nin taşıdığı bu samimi içerik tüm dünya tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor. Ve büyük bir takdirle karşılanıyor. Bu nedenle bize Avrupa Konseyi, yılın müzesi ödülünü verdi. Benim tespitim şu, tüm dünya müzelerinin Baksı'ya büyük bir sempatisi var. Bu sempati de bence bizim taşıdığımız samimiyetten ve içerikten geliyor.”




Gelecek hayallerimiz olmalı


Çıktıkları yolda önemli sorumlulukları olduğunu belirten Prof. Koçan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bizim için gelenek çok önemli, geleneğimizi korumamız lazım ve geleneğimizden bir gelecek üretmemiz lazım. Gelenekle gelecek arasında bir bağlantı kurmak zorundayız. Bizim gelecek hayallerimizin olması lazım. Bu konuda en büyük umudumuz çocuklar. Geleneklerini hatırlayacakları ve kendileri için gelecek tasarlayacakları bir moral içinde olsunlar istiyoruz. Onlarla bir gelecek tasarlamayı düşünüyoruz. Bu çocuk şenliği nedeniyle Türkiye ve dünya 15-20 yıl sonra bu bölgeden çıkmış sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar görecek ve onlarla gurur duyacak.”



#Çocuk Şanliği
#Baksı Müzesi
#sergi
#fotoğraf
9 yıl önce