Çoğunlukla ayak başparmağında çok ağrılı şişlik ve kızarıklıkla farkedilen hastalığın temel nedeni, ürik asit yüksekliği. Ürik asit oluşturan maddelerin vücuda fazla alınması veya vücuttan atılamamasına sebep olan genetik yatkınlık, hastalığa sebep oluyor. İnsülin direnci, hipertansiyon ve gövde şişmanlığı ile oluşan metabolik sendrom, bazı ilaçlar özellikle idrar söktürücüler ürik asit yüksekliğine yol açabiliyor.
Yrd. Doç. Dr. Olmuşçelik'e göre, pürin maddesi ürik asit yapımının temelinde yatıyor. Dolayısı ile pürinden zengin gıdalar hastalık oluşumuna yol açıyor. Özellikle früktoz ile tatlandırılmış gıdalar, işkembe, kelle paça vb. sakatatlar ve kalamar, karides, midye vb. deniz ürünleri bu yelpaze içerisinde yer alıyor.
-Kırımızı etin aşırı tüketimi azaltılmalı
-Kabuklu deniz ürünleri yenmemeli
-Früktoz alımı sınırlandırılmalı
-Şişmanlıktan kaçınılmalı
-Kahve ve yeterli c vitamini tüketilmeli.