|

Halının sultanı

Sultan Abdülhamid’in yaptırdığı Türkiye’nin en büyük halılarından birisi, Aksaray’ın Sultanhanı beldesinde restore edildi. İstanbul Valiliği’ne ait olan halının tamiri, 1,5 yıl sürdü.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:59 - 23/11/2014 Pazar
Diğer
Dünya çapında halı restorasyon merkezi olan Aksaray’ın Sultanhanı beldesinde, 120 metrekarelik tarihi halı, 10 kişilik bir ekip tarafından 1,5 yılda restore edildi.

ABDÜLHAMİD HAN HEREKE'DE YAPTIRDI 

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak yaptığı açıklamada, Sultanhanı’nın halıcılık sektöründe “dünyanın halı restorasyon merkezi” olarak bilindiğini söyledi.

Son olarak 19. yüzyıldan kalma özel bir Osmanlı halısının, Sultanhanı’ndaki maharetli ustalarca restore edildiğini ifade eden Solak, “Bu halı Padişah 2. Abdülhamid Han’ın yaptırdığı 19. yüzyıldan kalma Hereke halılarından biri. Bu halımız İstanbul Valiliği'nin bünyesindeydi” dedi. Solak, tarihi halının yaklaşık 120 metrekare büyüklüğünde olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE İLK 5’E GİRER

20 yıldır Dolmabahçe Sarayı’nın deposunda bulunan halının restorasyonu için 10 restorasyon ustasından bir ekip oluşturulduğunu vurgulayan Solak, “Geçmişte Dolmabahçe Sarayı’nın halılarının da restorasyonunu gerçekleştiren 10 kişilik uzman ekip, 120 metrekarelik halının restorasyonunu 1,5 yılda tamamladı” diye konuştu. 

Tek parça olmak üzere Türkiye’deki en büyük halının Yıldız Sarayı’nda bulunan 400 metrekarelik Hereke halısı olduğunu anlatan Solak, restorasyonunu yaptıkları halının da büyüklüğü ile Türkiye’de

ilk 5’e gireceğini belirtti.
#Sultan Abdülhamid
#Aksaray
#halı
9 yıl önce