|

"Hikem-i Ataiyyeyi bir Fransız’a borçluyuz"

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ayda bir kez gerçekleşecek Hikmetin İzinde seminerinin ilki 26 Kasım'da gerçekleşti.

Yeni Şafak
15:17 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:20 - 27/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak

 İbn Ataullah el-İskenderi’nin Hikem-i Ataiyye eserinde yer alan hikmetlerin şair-yazar Ahmet Murat tarafından okunacağı ve kitap üzerine yapılmış şerhlerden derlemeler yapacağı seminer eserin okurlarının ilgisiyle karşılık buldu.


250 hikmetten meydana gelen Hikem-i Ataiyye’nin dünyasına temas etmek için bir anahtar niteliği taşıyan ve yedi ay boyunca ayda bir kez gerçekleşecek seminer, Ahmet Murat’ın eserin yazarının şahsiyeti ve eserinin anlam dünyamıza kazandıracaklarıyla ilgili verdiği bilgilerle başladı.


“Hikem-i Ataiyye’nin bugünkü nüshasını bir Fransız’a borçluyuz”

“Şeyh Şazeli Hazretlerinin müridi olan İbn Ataullah el-İskenderi’nin  Hikem-i Ataiyye eserini henüz 30’una varmadan yazdığı söylenir.  Kitabı ilk olarak ilim öğrendiği hocası Ebü’l Abbas Mursi’ye takdim etmiştir. Mursi ise “İhya-i Ulumiddin’de ne varsa, bunda var.” diyerek kendisine icazet vermiştir. Günümüzde eser Malayca, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Türkçe’ye çevrilmiş durumda. Fakat bugün elimizde güvenilir bir nüsha bulunmasını, dünyadaki bütün Hikem-i Ataiyye nüshalarını toplamış ve onları derlemiş olan bir Fransız’a borçluyuz. Bu tabii bizim için düşünülmesi gereken bir konu.”


Ahmet Murat okuyucusunun esere nasıl yaklaşması gerektiği konusuna da değindi ve dinleyicilerinin ufkunu genişletti.


“İskenderi görmesi gerekeni görmüş, aramıza geri dönmüştür”

“Birçok benzeri irfan klasiği gibi entelektüel zevke hitap eden, daha donanımlı olalım diye okunacak bir kitap değildir. Tadılacak, zevk edilecek; tecrübe edinilecek. hallenilecek ve ruhuna bürünülecek  bir eserdir. Ben Hikem-i Ataiyye’yi şöyle anlıyorum: Hepimiz nefs, ruh, kalp, akıl gibi birer sırdan ibaret melekelerden oluşuyoruz. Örneğin ruhun koridorlarında bir yoluculuk yaparken el yordamıyla ilerliyoruz. Bu kitap bizi ruhun koridorlarında güvenle gezdirecek bir kitap. Çünkü yazarı yolunu tamamlamış, menzile varmış, göreceğinin görmüş ve tekrar aramıza dönmüş biridir. Bu hal kitabı daha da kıymetli kılıyor. Hikemin bize değmesi için onunla zihinsel bir kontaktan öte, kalbi bir kontak kurmamız gerekir.”


Ahmet Murat, 24 Aralık Çarşamba saat 19.00’da ikincisi gerçekleşecek Hikmetin İzinde seminerinde  Hikem-i Ataiyye’deki hikmetleri okumaya ve yorumlamaya devam edecek. 

#Hikem-i Ataiyye
#Ahmet Murat
#Zeytinburnu Kültür Sanat
9 yıl önce