|

İran'da Türk şiirleri kaligrafi sergisi

İran’da Türk şairlere ait şiirlerin yer aldığı kaligrafi eserleri sergileniyor. İranlı hat sanatçısı Nadir Unsuri'nin, Tahran’daki Yunus Emre Sanat Galerisi’nde sergilenen Türk şairlere ait şiirlerin işlendiği kaligrafi tabloları İranlıların ilgisini çekti.

Yeni Şafak
13:05 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 11:11 - 27/01/2015 Salı
AA
Unsuri’nin sergisinde, Fuzuli’den Yunus Emre’ye, Baki’den Sezai Karakoç’a, Şeyhülislam Yahya’dan Cahit Zarifoğlu ve Arif Ay’a kadar pek çok Türk şairin şiirleri sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 


İranlı hat sanatçısı Unsuri yaptığı açıklamada, kaligrafi sanatıyla, bir buçuk yıl önce geldiği Türkiye’de tanıştığını söyledi.


Unsuri, "İstanbul'da, kaligrafi tablolarını gördüm. Hattat olmam nedeniyle bu yazı tarzı ilgimi çekti. İran'a döndükten sonra bu sanatı ilk olarak seramik bardakların üzerine uyguladım. Daha sonra kişisel gayretlerimle kaligrafi sanatında tablolar yazmaya başladım" dedi.


Tahran’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin kendisine çalışmaları için destek verdiğini dile getiren Unsuri, İran’da kaligrafi tablolarını sergileyen ilk sanatçı olduğunu da kaydetti.


İranlı sanatçıya destek veren Tahran’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin Kültür Sanat Koordinatörü Mehmet Selim Özban, “Yunus Emre Sanat Galerisi’nde açtığımız sergi, İranlı sanatçının kendi çabalarıyla, görüp deneyerek öğrendiği tarzın bir sonucu. Biz de kendisini elimizden geldiğince destekledik ve ona Latin harflerini hat tarzıyla yazması için modern, halk ve klasik edebiyatımızın şairlerinden şiirler verdik” ifadelerini kullandı.


Sergiyi gezen İranlıların Türkçe yazılmış şiirleri okumaya çalışmaları da dikkati çekti. 


29 Ocak gününe kadar açık kalacak sergide, 75 tablo, 7 seramik tabak ve 5 seramik bardak bulunuyor.
#kaligrafi sergisi
#Yunus Emre Türk Kültür Merkezi
#nadir unsuri
9 yıl önce