|

İstanbul'un asırlık binaları kitapta toplandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, 4. yüzyıldan bugüne İstanbul'un tarihine damgasını vuran 100 binayı bir kitapta topladı.

Yeni Şafak
12:37 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 09:46 - 28/04/2015 Salı
AA

Kültür AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, tarihin sessiz tanıkları olan binalar hakkında çarpıcı bilgilerin derlendiği "İstanbul'un 100 Binası" kitabını, araştırmacı-yazar Rose Mary Samanoğlu hazırladı.



Kitap, sivil mimariden askeri mimariye, kalıntıları günümüze kadar ulaşmış ya da halen kullanılmakta olan ve İstanbul'un hatıralarına tanıklık eden yapıları içeriyor.



Eserde, 4. yüzyılda Roma döneminde inşa edilen Bozdoğan Kemeri, dünyanın ilk kulelerinden Galata Kulesi, Osmanlı Devleti'nin ilk sanayi kuruluşlarından Tophane-i Amire, 3. Murad'ın "N'olaydı şu kasır Saray-ı Amire'de yapılmış olaydı" dediği Sinan Paşa Köşkü, 3. Selim tarafından Nizam-ı Cedid ordusu için yaptırılan Selimiye Kışlası, hafızalardan silinmeyen Hababam Sınıfı'nın çekildiği Adile Sultan Kasrı, İstanbul'un ilk toplu konutları olan Tayyare Apartmanları, prefabrik bir yapı olarak inşa edilen Stefan Bulgar Kilisesi, demir yolu ağlarının başlangıcı olan Haydarpaşa Garı, İstanbul'da sadece konser verilmek üzere inşa edilen ilk yapı Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve günümüzde inşa edilmiş modern mimari yapılar yer alıyor.

#İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş
#İstanbulun 100 Binası
#Rose Mary Samanoğlu
#kitap
9 yıl önce