|

"Kafkasya'nın Yüzleri" yaşamı araştırıyor

ARÜ tarafından uygulanan projesi kapsamında Kafkasya bölgesinde yaşayan 100 yaşın üzerindekiler fotoğraflanarak, yaşam tarzları, gelenek ve görenekleri araştırılıyor.

Yeni Şafak
15:20 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 13:23 - 21/11/2014 Cuma
AA
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarafından uygulanan proje kapsamında Kafkasya bölgesinde yaşayan 100 yaşın üzerindekiler fotoğraflanarak, yaşam tarzları, gelenek ve görenekleri araştırılıyor.


ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kafkasya'nın insanların yaşama süresinin fazla olduğu bölgeler arasında yer aldığını belirterek, "Kafkasya'nın Yüzleri Projesi" ile 100 yaşın üzerindeki kişileri araştırdıklarını söyledi.


Bu kişilerin yaşama bakış açılarını, kültürlerini, beslenme alışkanlıklarını ve genetik kodlarını belirlemeye çalıştıklarını ifade eden Korkmaz, "Bunlardan çok örnek, model alacağımız insanlar var. Proje bu şekilde çıktı" dedi.


Korkmaz, Çeçenistan, Dağıstan, Osetya, Çerkezistan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve İran'dan derlemeler yaptıklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti:


"Derlemelerimiz devam ediyor. Kafkasya Bölgesi'nde 100 yaşını aşmış kişilerin sayısında 100'ü geçtik ama daha da devam edecek. İnşallah bunların hem fotoğraf serisini yapacağız hem de belgesel yapacağız. Amerika, Almanya, İngiltere ve Türkiye'de sergi açacağız. Fotoğrafları İsviçreli fotoğrafçı Sir Robin çekti. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir su altı fotoğrafçısı Prof. Dr. Alp Can ile devam ediyoruz. Projenin yürütücülerinden Prof. Dr. Gürkan Doğan hocamızla da devam ediyoruz. Derleme ekibinde çok değerli arkadaşlar var."


Korkmaz, proje kapsamında insan hikayelerinin ortaya çıktığını, bunlardan birinin film konusu olabileceğine dikkati çekti.


Fotoğraflandıktan sonra hayatını kaybeden yaşlıların da olduğunu anlatan Korkmaz, "Bazen randevu alıyoruz gidiyoruz. Yolda öğreniyoruz ki rahmetli olmuş. Öyle bir kaç olay yaşadık. Bu insanlarımız toprağın hafızası. Toprağın hafızasını kaydetmek istiyoruz" diye konuştu.
#Ardahan Üniversitesi
#Rektör Ramazan Korkmaz
#100 yaş
#fotoğraf
9 yıl önce