|

Kalp sağlığı için yürüdüler

Özel bir hastanenin Antalya şubesi, Kalp Haftası etkinlikleri çerçevesinde, kalp sağlığı noktasında toplumsal farkındalığı artırmak ve sağlıklı yaşam bilinci oluşturmak amacıyla "Sağlıklı Kalp Yürüyüşü ve Sağlıklı Kalp Yogası" etkinliği düzenledi. Yürüyüş ve yoga ile toplumda sporun kalp sağlığındaki önemine dikkat çekildi.

Yeni Şafak
15:10 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:13 - 18/04/2015 Cumartesi
IHA

Kalp Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Sağlıklı Kalp Yürüyüşü" için katılımcılar Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Burada katılımcılara üzerinde "Antalya Sağlıklı Kalp Yürüyüşü" yazılı tişörtler dağıtıldı. Katılımcılar spor kıyafetlerinin üzerine tişörtlerini giydikten sonra ısınma hareketlerine geçtiler.



KADIN, ERKEK, YAŞLI, GENÇ BİRLİKTE YÜRÜDÜ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Bandosu'nun ritimli müziği eşliğinde, "Günde 30 Dakika Yürü Kalbini Koru" sloganıyla ve Op. Dr. Tamer Bakalım'ın düdüğüyle başlayan yürüyüşe katılanlar, "Sağlıklı Yaşa Antalya", "Sigara İçmeyin", "Sağlıklı Beslenin", "Kalbinizi Sevin, Spor Yapın" yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüşe kadın ve çocukların yanı sıra yaşlıların da katıldığı görüldü. Toplumda kalp sağlığı için spor yapmanın önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen yürüyüş, Karaalioğlu Parkı'nda son buldu.



PARK İÇİNDE YOGA

Kısa bir dinlenmenin ardından katılımcılar, kendileri için park içine serilen matların üzerinde yoga yapmak için oturdu. Ardından katılımcılar, Neslihan İskit eşliğinde yaklaşık 1 saat yoga yaptılar. Yogaya parkta spor yapan vatandaşlar da katıldı. Yürüyüş yapanlar ise yogayı ilgiyle izledi. Yogada en büyük ilgiyi ise 5 yaşındaki Efe Gökdoğan çekti. Annesi ile birlikte yoga yapan minik Efe, hareketleri başarıyla yaparken, katılımcılardan alkış aldı.


Sağlıklı kalp yürüyüşünü her sene yapmak istediklerini aktaran yoga uzmanı Neslihan İskit, "Bugün yürüyüşün ardından sağlığımızı korumak için kalp yogası yaptık. Katılımdan çok memnun kaldık. Her yaştan herkes yürüyüş ve yogamıza katılabilir" diye konuştu.



KALP AMELİYATINDAN SONRA YOGANIN ÖNEMİ

Prof. Dr. Bingür Sönmez, yoganın 4 bin yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatarak, "Neden kalp yogası diye düşünülebilir. Kalp ameliyatlarından sonra hastalarımızın uzun süreli depresif dönemi oluyor. Bu dönemi, daha basit yoga hareketleri ile solunum egzersizlerinden sonra derin gevşeme ile tamamlıyoruz. Hastalarımıza yardımcı olan derin gevşeme hareketleridir. Meditasyonla derin gevşeme ile, hızlı konuşan, merdivenleri üçer beşer çıkan, sigara, alkol kullanan insanları daha rahatlatıyoruz. 10 yıldır bu aktiviteyi yapıyoruz ve çok başarılıyız. Bir kez gelen bir daha bırakamıyor. Hastalarımızdan isteğimiz üç ay bizimle devam edip, sonra evlerinde sürdürebilirler. İki yıldır Antalya Memorial Antalya Hastanesi'nde aktivitemiz devam ediyor" dedi.



"HİÇBİR ŞEYİ ABARTMAMALIYIZ"

Karnın şişirilerek alınan nefesin doğru nefes olduğunun altını çizen Prof.Dr. Sönmez, "Çok fazla spor kalbi yorar. Hiçbir şeyi abartmamalıyız. Meyve yiyin diyoruz, beş portakal yiyorlar. Fındık, fıstık yiyin diyoruz, avuç avuç tüketiliyor. Spor yararlıdır diyoruz, 30 kilometre yürüyorlar. Bu kez de sportif travmalarla karşı karşıya kalıyoruz. Örneğin 5 kilometre mesafeyi normal hızda 45 dakikada yürümeliyiz. Hızlı adımlarla yürümeliyiz. Kalp ameliyatı olan bir kişi için günde ideal yürüyüş ise 3 kilometredir. Bunu ikiye de bölebilir. Kalp bir adale yumağıdır. İçine sevgi koyarsanız yürek olur. Günde 3 kilometre hızlı yürüyüş sağlıklı yürüyüştür. Vitrin seyredir gibi yürüyüş yapılmaz" dedi.



"KONTROLSÜZ SPOR FAYDADAN ÇOK ZARAR VERİR"

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Bakalım, etkinliklerine her yıl ilginin giderek arttığını belirterek, "Amacımız toplumda farkındalık oluşturmaktır. Kalp hastalıkları tüm dünyayı etkileyen bir hastalık. Bu farkındalığı da oluşturduğumuzu söyleyebiliriz. Spor düzensiz yapılmamalıdır. Kontrolsüz yapılan spor faydadan çok kişiye zarar verir" dedi.



"BATAKLIK MEYDANA GELMEDEN KURUTULMAK TEMEL AMACIMIZ"

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert ise, her üç kişiden birinin ölümüne neden olan kalp hastalıklarının yeterince önemsenmediği için sosyal projelere önem verdiklerinin altını çizdi. Kalp hastalıklarına yakalanmadan önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Dr. Cömert, "Bataklık meydana gelmeden orayı kurutmak temel amacımız. Bu tür aktivitelerle, kalp damar hastalıklarına dikkat çekmeyi hedefliyoruz" dedi. Yapılan araştırmalarda geçirilen kalp krizlerinde stres ve sigaranın önemli bir etken olduğunu aktaran Dr. Cömert, "Toplumu etkileyen ekonomik krizlerde, stresli dönemlerde kalp krizinin arttığını görüyoruz. Ülkemizde her üç kişiden biri kalp damar hastalıklarından hayatını kaybetmektedir. Geçen yıl 200 bin kişinin ülkemizde kalp hastalığına yakalandığını görüyoruz. Gençlik çağındaki kalp ölümleri, kalp krizinden ziyade doğumsal olan, kalp damar yapısı ile ilgili hastalılara bağlıdır. Sigara yaşının düşmesi, obezitenin artması, hareketsiz yaşam nedeniyle genç yaşlarda da ağır sporların ardından ölümler meydana geliyor" diye konuştu.



YÜRÜYÜŞE KATILANLAR MUTLU

Yürüyüş ve yogaya katılan Nalan Taşkent, yoga ile vücudunun rahatladığını ve nefes alışının düzeldiğini söylerken, Zerrin Gündor ise ilk kez yoga yaptığını belirterek, "Sürekli yaptıktan sonra kendimi çok rahatlamış hissediyorum. Kalp atışlarımın yavaşladığını ve sakinleştiğimi hissediyorum. Etkinliğin halka açık yerde sık sık yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.


Etkinliklere, Dr. Sevim Şuekinci, hastalarını ilk kez kalp yogası yapmak için teşvik eden ve 10 yıldır bunu tedavi programı kapsamında devam ettiren Prof. Dr. Bingür Sönmez, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Bakalım ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert katıldı.

#Prof. Dr. Bingür Sönmez
#Op. Dr. Tamer Bakalım
#Kalp Haftası
#kalp sağlığı
9 yıl önce