|

Kan testiyle teşhis edilebilecek

ABD'de bilim insanları, Huzursuz Bağırsak Sendromu'nun (IBS) teşhisini sağlayan 2 kan testi geliştirdi. Bilim insanlarının yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla yaptığı araştırma, testlerin bağırsakta bakteriler tarafından üretilen ve sindirim sistemine zarar veren toksinlere karşı üretilen antikorların olup olmadığını ya da sayısını belirlemeyi sağladığını gösterdi.​​

Yeni Şafak
11:36 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 08:37 - 22/05/2015 Cuma
AA

Testlerde, IBS ile bağlantılı 2 antikor yüzde 90'dan fazla doğruluk payıyla belirlenebildi. Bu sayede dünya genelinde toplumun yüzde 10'unu etkileyen sendrom, basit bir kan testiyle erken teşhis edilebilecek ve uygun tedavi, hastalık ilerlemeden yapılabilecek.


Araştırmanın sonuçları "PLOS ONE" dergisinde yayımlandı.



IBS, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikle seyreden fonksiyonel bir sorun. Karın ağrısı, karında şişlik, karında aşırı şişkinlik hissi, kabızlık, bulantı, kusma, midede ekşime ya da yanma gibi belirtiler sinir sistemi ile bağırsak kasları arasındaki iletide bozukluk veya ileti kusuru sonucunda gelişiyor. IBS'nin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle bağırsakta herhangi bir hastalık bulunamaması durumunda, hastanın yakınmalarına dayanarak teşhis koyuluyor. Bu durum da hastalığın geç fark edilmesine yol açabiliyor.




#Huzursuz Bağırsak Sendromu
#ABD
#Huzursuz bağırsak sendromu kan testi
9 yıl önce