|

Kariyeri ötele gebeliği öteleme

Çalışan ve kariyer yapmak isteyen kadınlar için evlilik ve çocuk yaşı sürekli ötelenip 30’ları aşıyor. Ama doğa gebelik yaşını ötelemiyor. Önceliği eğitime ve kariyere vererek gebeliği öteleyenlerin imdadına yardımcı üreme teknikleri yetişse de uzmanlar bebek sahibi olmayı ertelememeyi öneriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:52 - 23/01/2015 Cuma
Diğer
AYŞENUR ASUMAN UĞUR

20’li yaşların gebe kalınması için en ideal yaşlar olduğunu belirten Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, “bu yaşlarda aylık yüzde 25 olan gebe kalma şansının yaş ilerledikçe düştüğüne ve üremenin 20-35 yaş arasında olması gerektiğine” dikkat çekiyor.


Üreme dönemi uzun değil  

Kadının üreme çağı var ama maalesef bu o kadar da uzun değil. 35’ten sonra kadının doğurganlığında azalma oluyor. Çiftler, eğlenmeyi, para biriktirmeyi, statü sahibi olmayı öteleyebilirler ama çocuk doğurmak ertelenmeyecek kadar önemli bir karar. 

Yumurta yaşı farklı

Genç kadınlar erken yumurtalık yaşlanması sorunu ile artık daha sık karşılaşıyorlar. Kadınların daha geç yaşta anne olmayı istemeleri, erkekte sperm kalitesinin yıllar içinde düşüyor olması gebe kalmayı zorlaştırıyor. Genç yaşlarda bile yumurtalık rezervi az olan kadınlar var. 

Rezervi kontrol ettirin !

Yumurtalık rezervinin yüksek olması kadının yumurtalarının fazla, kaliteli ve hamile kalma şansının yüksek olduğunun bir göstergesi. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar evli ya da bekar olsun yumurta rezervlerini ve bunun sonucuna göre gelecekle ilgili planlarını tekrar gözden geçirmelidirler.

Yumurtalık yaşlanması 

Genç yaşlardaki kadınlarda yumurtalık yaşlanması olduğu zaman gebe kalma potansiyeli düşüyor. 35 yaşından sonra yumurtalık kalitesi azalıyor. Yumurta rezervi azalan kadının da kendiliğinden ya da tedaviyle gebe kalma şansı azalıyor ve hatta gebelik olsa bile düşük riski artıyor. 

Erkekler de dikkat !

Yıllar içinde sperm kalitesinin düştüğünü biliyoruz.  Stres, sigara ve alkolün yanında cep telefonunun pantolon cebinde taşınması, dizüstü bilgisayar ile kucakta çalışılması sperm kalitesini bozuyor. 

Kimler yumurta dondurabilir?

Kadının yumurtalığından elde edilen yumurtanın saklanarak ileride anne olmak amacıyla kullanılmasıdır. Önceleri yalnızca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı 30 Eylül 2014 tarihli 29135 sayılı Resmi Gazetede yer alan  "üremeye yardımcı tedavi uygulamaları ve üremeye yardımcı tedavi merkezleri hakkında yönetmelik" ile tıbbi gereklilik halinde kadınların yumurtalarını yasal yollarla saklamasına olanak veriyor. 


Kadınların en önemli hazinesi

Rahim yaşlanması değil, yumurtanın yaşlanması hamile kalmayı zorlaştırıyor. 30 yaşındaki bir kadının dondurulan yumurtaları 40 yaşına geldiğinde de aynı kalıyor. Dolayısıyla rahmin yaşlanması döllenme işleminin gerçekleşmesini engellemiyor. Döllenme için yumurtanın genç kalması gerekiyor. Bu nedenle kadınların en önemli hazineleri yumurta rezervleridir. 


Üreme check – up’ı yaptırın 

Genelde çocuğun planlanarak yapıldığı günümüzde eğer yumurtalık rezervi ve erkekler için de sperm kontrolü yapılmazsa ileride bunlardan kaynaklı üreme sorunları ile karşılaşılabilir. 


Kadın da erkek de test yaptırmalı

Kadında yumurtalık deposunu gösteren, erkekte ise spermin durumunu belirleyen çok basit testler bulunuyor. ‘Anti müllerian’ (AMH) adlı hormon yumurtalığın içindeki yumurta kapasitesini ortaya koyuyor.  Bu test aynı zamanda kadının menopoza girme yaşını da yaklaşık olarak söylüyor. Erkeklerde de sperm testi kadınlardaki AMH testi gibi erkeğin üreme kapasitesiyle ilgili bilgi veriyor.

#Dr. Hakan Özörnek
#gebelik
#Stres
9 yıl önce