|

Kaşıntıdan kurtulmanın yolları

Dr.Şerafettin Saraçoğlu , “Hamilelik döneminde hafif kaşıntı sık görülen bir sorundur. Derideki kan akımı hamilelik döneminde yükselen metabolizma ve vücut ısısı nedeniyle artar. Bu durum hafif kaşıntının en önemli nedenidir.” dedi.

Yeni Şafak
12:53 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 10:58 - 19/12/2014 Cuma
IHA
Saraçoğlu, “Hafif kaşıntı hamileler için doğaldır ve basit önlemlerle azaltılabilir. Fakat kaşıntı şiddetli olduğu takdirde karaciğer fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerekir. Hamileliğe bağlı safra akışının yavaşlaması halinde karaciğerde ve bazen de deriye kadar ilerleyip biriken safra tuzları çok şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Karaciğer dokusu içindeki safra kanallarındaki engelleme 100 hamileden birini etkileyebilir.” diye konuştu.

 Tedavide kaşıntının şiddeti ve altta yatan etkene göre planlama yapılır. Hafif kaşıntı olan vakalarda kıyafet seçimi önemlidir. Dar kıyafetler deri sürtünmesini arttırır ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle rahat, gevşek kıyafetler tercih edilmelidir. Yünlü ve sentetik kumaşlar yerine tenle temas eden kıyafetlerin pamuklu ürünlerden tercih edilmesi uygun olur. Serin ortamda bulunma ve sık, ılık banyo yapmak deriyi rahatlatır ve soğutur. Bu sayede kaşıntı hissi de azalır. Banyo sonrası tüm vücuda kaşıntı azaltıcı maddeler içeren nemlendirici ürünlerin kullanılması kaşıntı azaltmada etkili olur. Hafif kaşıntı anneye zararsız olduğu gibi bebek için de sorun oluşturmayan bir durumdur. Yine de rahat etmeyen annelerin durumu hekimi ile tartışması ve gerekirse dermatoloji uzmanından da yardım alınması uygun olur. Şiddetli kaşıntıda az önce sıraladığımız yardımcı olabilecek önlemlerin alınması sorunları rahatlatmasa da uygulanmalıdır. Hamilelik kolestazı tanısı için kan tahlilleri ile karaciğer fonksiyonları incelenmelidir. Normal karaciğer fonksiyon testleri olsa dahi belli ( haftalık veya iki haftalık) aralıklarla kan testleri ile takip edilmelidir.” diye ifade etti.





 
#hamilelikte kaşıntı
#deride döküntü
#kaşıntı yapan giysiler
9 yıl önce