|

Katil robot alarmı

İleri teknoloji ürünü saldırı araçları gelecekte büyük katliamların sorumluları olarak ortaya çıkabilir. Sivil toplum kuruluşları savaş suçları yargılamalarında teknoloji gelişimi ile gelen eksiklik konusunda uyarıda bulunuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 13/04/2015 Monday
Güncelleme: 20:23 - 12/04/2015 Sunday
Yeni Şafak

“Katil robotlar” şimdilik sadece filmlerde boy gösterse de uzmanlar, tehlikeli ileri teknolojinin yaygınlaşması konusunda uyarılarda bulunuyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Harvard Hukuk Fakültesi tarafından yayımlanan yeni bir çalışmaya göre robotların dahil olduğu katliamlarda yargılanacak kimse bulunamayacak.



NİYETİ SORGULAMAK İMKANSIZ


Mevcut kanunlara göre katil robotlar olarak bilinen otonom silahlar, insanlarda bulunan “taammüt” (suç işleme niyeti) ile suçlanamayacağı için bu teknoloji ile yapılan katliamlar cezasız kalacak. Robotların savaş bölgerinde sivilleri öldüren Amerkalı askerler gibi “temsilen” de olsa hakim karşına çıkarılması mümkün olmayacak.



OTONOM SİLAH UYARISI


Katil robotların beyaz perdeden gerçek hayata taşınmasını önlemek için tedbir alınması gerektiğini ifade eden insan hakları kuruluşları, savaşlarda kullanılabilecek robot üretiminin şimdiden yasaklanmasını istiyor. Uzmanlar, ayrıca ülkeler arasında ortaya çıkabilecek otonom silah yarışı konusunda uyarıda bulunuyor.


#katil
#robot
#teknoloji
9 years ago