|

Kaya halısı, gelecek nesillere aktarılıyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde açılan geleneksel Kaya Halısı Dokuma Kursuna katılan kadınlar, kök boyası ile boyanmış ipleri tezgahlarda halı ve kilime dönüştürüyor. - Kurs öğreticisi Balıkçı: - "Atalarımızın kullandığı motif ve desenlere dokuma tezgahlarında yeniden hayat veriyoruz. Bu kültürün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli"

Yeni Şafak
14:29 - 26/12/2014 vendredi
Güncelleme: 12:32 - 26/12/2014 vendredi
AA
Muğla'nın Fethiye ilçesinde açılan geleneksel Kaya Halısı Dokuma Kursuna katılan kadınlar, kök boyası ile boyanmış ipleri tezgahlarda halı ve kilime dönüştürüyor.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde açılan geleneksel Kaya Halısı Dokuma Kursuna katılan kadınlar, kök boyası ile boyanmış ipleri tezgahlarda halı ve kilime dönüştürüyor.
Yörük kültürünün unutulmaya yüz tutmuş dokuması "Kaya Halısı", Fethiyeli kadınların tezgahlarında dokunarak gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor.


Fethiye Kaymakamlığı Kültür Merkezi tarafından açılan Kaya Halısı Dokuma Kursuna katılan kadınlar, Fethiye yöresine ait "Kaya halısı" ve "Fethiye kilimi" örneklerini dokuyor. Halı desenleme ve dokuma konusunda da eğitim alan kursiyerler, kök boyası ile boyanmış ipleri dokuma tezgahlarında halı ve kilime dönüştürüyor.


Kurs öğreticisi Meryem Balıkçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, mayıs ayına kadar sürecek kış dönemi kursuna bu yıl 19 kursiyerlerin katıldığını söyledi.


Kursiyerlere 240 saat halı desenleme, 344 saat ise halı dokuma dersi verdiklerini anlatan Balıkçı, yapılan ürünleri kurs sonunda satışa sunmayı planladıklarını kaydetti.


Balıkçı, 20 yıldır halı dokuduğunu, 3 yıldan bu yana da ilçedeki kurumların desteğiyle açılan kurslarda el sanatları geleneklerini yaşatmaya çalıştığını dile getirdi.


Kaya halısının Orta Asya'da Türkmen halısı olarak bilindiğine dikkati çeken Balıkçı, "Koyundan elde edilen yün, işlenerek ip haline getirilir. Daha sonra kök boyaları ile renk renk boyandıktan sonra dokuma tezgahlarında şekil bulur" dedi.



Balıkçı, tamamen el işçiliği ve doğal kök boyaları ile yapılan halıların teknolojiye yenik düştüğünü, açtıkları kurs ile geçmişten gelen geleneği gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını vurguladı.


"Geleneksel motifler kullanılıyor"


Kursiyerlerin dokuduğu halılarda geleneksel desenleri kullanmaya özen gösterdiklerine dikkati çeken Balıkçı, şöyle konuştu:


"Atalarımızın kullandığı motif ve desenlere dokuma tezgahlarında yeniden hayat veriyoruz. Bu kültürün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli. Kursiyerlerimiz hem dokumayı öğreniyor hem de çocuklarına birer kültür mirası bırakıyor. Kurs sonunda dokunan halıları satışa yönelik bir sistemle değerlendirmeyi planlıyoruz."



Kursiyerlerden Hayriye Vural ise 2 yıldır katıldığı kurstan büyük keyif aldığını dile getirdi.


Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarına ilgi duyduğunu ifade eden Vural, bu kültürü yaşatmanın kendilerini mutlu ettiğini anlattı.
#Fethiye
#Kaya Halısı
#Yörük kültürü
#Geleneksel el sanatları
il y a 9 ans