|

Kemal Öztürk Yeni Şafak'ta

Anadolu Ajansı’ını 3 yılda bir dünya markası yapan ve geçtiğimiz günlerde görevinden ayrılan deneyimli gazeteci Kemal Öztürk, Yeni Şafak ailesine katıldı.

Ersin Çelik
14:21 - 12/12/2014 Cuma
Güncelleme: 13:37 - 18/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Deneyimli gazeteci Kemal Öztürk Yeni Şafak'ta. Geçtiğimiz günlerde 3 yıldır başarı ile yürüttüğü Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürlüğü görevinden ayrılan Öztürk, 1 Ocak'tan itibaren, Yeni Şafak'ta haftada üç gün köşe yazısı kaleme alacak.



Anadolu Ajansı'nı dünya markası yaptı


Kemal Öztürk 2011 yılında Anadolu Ajansı Genel Müdürülüğü görevine getirildi. Kısa sure içinde 100. Yıl Vizyonu hazırlayan Öztürk ve ekibi, 3 yılda AA'yı ulusal ve uluslararası alanda en ön sıralara taşıdı.



Anadolu Ajansı, Öztürk döneminde 8 dilde yayın, günlük iki bin haber, 18 bin fotoğraf, 250 video yayınlarak dünyanın en önemli 10 ajansından biri haline geldi. Bugün AA'nın 86 ülkede temsilcisi, 35 ülkede ofisi, 65 ayrı etnik milletten 2 bin 700 çalışanı bulunuyor. Türkiye'nin dünyada bayrak taşıyan marka kurumlarından biri olan AA, İslam dünyasının da büyük ilgi ile takip etttiği kurum oldu.



Haberciliği ile mazlumların sesi oldu


Anadolu Ajansı, Kemal Öztürk'ün genel müdürlük yaptığı süreçte, özellikle Ortadoğu'daki gelişmelerin tüm dünyaya doğru bir şekilde yansıtılmasında etkin rol oynadı. Yayınladığı fotoğraf ve görüntüler ile coğrafyadaki "yanlı haber tekelini" bozan habercilik başarılarına imza atan AA, Suriye'deki iç savaşta Esed güçlerinin yaptığı sivil katliamları dünyaya duyurdu. Esed'in Guta'da kimyasal silah kullandığının görüntüleri ve rejiminin tutuklu muhaliflere uyguladığı sistematik işkenceyi gözler önüne seren fotoğraflar bu sürece damga vurdu.



Öztürk, Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye yapılan kanlı darbe sürecini Tahrir'de muhabir gibi bizzat takip ederek, yaşananları tüm detaylarıyla yansıttı. Öztürk daha sonra, Tahrir sürecindeki gözlemlerini AA'nın fotoğraflarıyla yayınladığı

"Yarım Kalan Devrim: Mısır"

kitabında aktardı. Kemal Öztürk yönetimindeki Anadolu Ajansı, İsrail'in son Gazze saldırılarında da etkili bir yayın yaparak dünyanın dikkatinin mazlum Filistinlilere çevrilmesini sağladı.





Ortadoğu ve Balkanlarda bir numaralı Ajans oldu


AA, Öztürk'ün liderliğinde başarılı bir ekip çalışmasıyla Ortadoğu'da en çok Arapça haber üreten, en etkili savaş fotoğrafları çeken bir numaralı ajans oldu. Özellikle sıcak savaş fotoğraflarının batı medyasında yayınlanması konusunda Fransız Haber Ajansı ve Reuters ile Ortadoğu'da girdiği yarışı önde tamamlamayı başardı. AA Balkanlarda da en etkili haber ajansı ünvanını yaşıyor.



Kemal Öztürk'ün özgeçmişi şöyle:


1969 yılında Ağrı'da doğan Kemal Öztürk, ilk ve orta öğrenimini Sakarya'da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun oldu. 1990 yılında değişik dergilerde makaleler yayınlayarak yazı hayatına girdi. 1995 yılında Yeni Şafak Gazetesi'nde profesyonel gazetecilik mesleğine başladı. Televizyon haberciliği ve belgesel yönetmenliği yaptı. Yerli ve yabancı televizyon kanallarında çok sayıda belgeseli yayınlandı. Bir süre yurt dışında dil eğitimi aldı, belgesel alanında araştırmalar yaptı. 2003 yılında TBMM Başkanı İletişim Danışmanı oldu. 2005 yılında TBMM Başkanı Başdanışmanlığına getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Basın Danışmanlığını yapan Kemal Öztürk, 2011 yılı Şubat ayında bu görevinden ayrıldı. 3 Ağustos 2011 tarihinde Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak atandı. 1 Aralık 2014 yılında bu görevinden istifa etti.



Ortadoğu, medya, siyasal iletişim, yakın tarih, şehir iletişimi, politik tarih ve iletişim alanlarında çok sayıda makale ve kitapları yayınlandı. Evli ve üç çocuk babasıdır.



#Kemal Öztürk
#Yeni Şafak
#Anadolu Ajansı
9 yıl önce