|

Kırmızı et sevenlere kötü haber

Vücutta ürik asit fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve pek çok organda soruna yol açan gut hastalığında beslenmenin çok büyük rolü var. Kırmızı et, işkembe, kelle paça ve kalamar, karides, midye gibi deniz ürünleri hastalıktan sorumlu tutulan besinler arasında.

Yeni Şafak
10:45 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 07:46 - 29/05/2015 Cuma
Diğer

Gut hastalığının toplumsal beslenme alışkanlıkları ile yakından ilişkili olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Olmuşçelik, tanısı kolay olmasına rağmen hastalığın genellikle geç dönemde fark edildiğini belirtiyor.



Çoğunlukla ayak başparmağında çok ağrılı şişlik ve kızarıklıkla ortaya çıkan hastalığın temel nedeni, ürik asit yüksekliği. Ürik asit oluşturan maddelerin vücuda fazla alınması veya vücuttan atılamamasına sebep olan genetik yatkınlık hastalığa sebep oluyor. Ntv'nin haberine göre İnsülin direnci, hipertansiyon ve şişmanlık ile oluşan metabolik sendrom, bazı ilaçlar, özellikle de idrar söktürücüler ürik asit yüksekliğine yol açabiliyor.



Yrd. Doç. Dr. Olmuşçelik'e göre, pürin maddesi ürik asit yapımının temelinde yatıyor. Dolayısı ile pürinden zengin gıdalar hastalık oluşumuna yol açıyor. Özellikle früktoz ile tatlandırılmış gıdalar, kırmızı et, işkembe, kelle paça, kalamar, karides, midye gibi deniz ürünleri bu yelpaze içerisinde yer alıyor. Dr. Olmuşçelik, gut hastalığında riski azaltma önerilerini şöyle sıralıyor:



GUT RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT


- Kırımızı etin aşırı tüketimi azaltılmalı.


- Kabuklu deniz ürünleri yenmemeli.


- Şişmanlıktan kaçınılmalı.


- Kahve ve yeterli c vitamini tüketilmeli.


#kırmızı et
#gut hastalığı
#eti fazla tüketmek
9 yıl önce