|

Klinik araştırmalarda hedef ilk 10

Yürütülen klinik araştırmalarda bir yıl içinde 5 basamak atlayarak, ülkeler arası sıralamada 31. konuma yükselen Türkiye, yeni stratejilerin hayata geçirilmesiyle ilk 10 ülke arasına girmeyi hedefliyor. - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şencan: - "İlk sırada ABD, ikinci sırada Kanada yer alırken bu ülkeleri sırasıyla Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Güney Kore, Hollanda, Çin, Belçika, İsrail, Rusya, Macaristan izlemektedir" - "Klinik araştırmalar, uluslararası kriterlere göre uygulanmaktadır ve izlenmektedir. Klinik araştırmalara katılan herkes devlet güvencesindedir. Hiç kimse endişe duymamalıdır"

Yeni Şafak
11:59 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 10:03 - 27/02/2015 Cuma
AA
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan,  yaptığı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hizmet sunumunda kalitenin ve ilaca erişimin arttığını, tanı ve tedavilerde yüksek teknolojinin sunulduğunu, Türkiye'nin bu alanda en iyi hizmet veren ülkeler arasında yer aldığını söyledi. 


Türkiye'nin, hizmet sunumunda kullanılan teknolojinin üretilmesi ve yerli ilaç geliştirilmesi gibi alanlara ağırlık vereceğini vurgulayan Şencan, "Bunların yapılabilmesi için araştırmalara daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Bu çalıştayda da klinik araştırmalar her yönden gözden geçirilerek, eksiklerimiz tespit edilecek, yapılacaklar planlanacak. Klinik araştırmalara ilişkin Türkiye'nin yeni yol haritası belirlenecek. Artık sıçrama yapmak istiyoruz" dedi. 

Türkiye bir yılda 5 basamak yükselerek 31. sıraya yükseldi


Şencan, Türkiye'nin yürütülen klinik araştırmalar açısından dünyada daha ön sıralara yerleşmesinin amaçlandığını altını çizerek, söz konusu sıralamanın uluslararası bir kayıt sistemine göre yapıldığını anlattı. Şencan, şunları kaydetti:


"Bu listeye göre, Türkiye klinik araştırmalarda dünya ülkeleri arasında geçen yıl 36. sıradayken, 5 basamak yükselerek 31. sıraya yükselmiştir. Ancak, Bakanlık olarak Türkiye'nin klinik araştırmalarda dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girmesi hedeflenmektedir. 


İlk sırada ABD, ikinci sırada Kanada yer alırken bu ülkeleri sırasıyla Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Güney Kore, Hollanda, Çin, Belçika, İsrail, Rusya, Macaristan izlemektedir."


Şencan, bu hedef doğrultusunda Türkiye'nin uluslararası çok merkezli çalışmalarda aktif rol alacağını belirtti. 

 Klinik araştırmalara katılan herkes devlet güvencesindedir

Klinik araştırmalara ilişkin toplumda doğru algının geliştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şencan, klinik araştırma kapsamında, ilgili kurumlara ve hasta profillerine kadar herşeyin kayıt altında olduğunu söyledi. Şencan, "Hastanın ateşi çıkıp çıkmadığından, sponsorundan, nelerin çalışmaya dahil edilip edilmediğine kadar herşey şeffaftır. Bunun için de Bakanlık olarak herkesin bu bilgilere ulaşabilmesine olanak sağlıyoruz" diye konuştu.


Bu konudaki tüm bilgilerin, yürütülen klinik araştırmaların ve kapsamının Bakanlığın internet sitesinde detaylı olarak yer aldığını belirten Şencan, "Biz, her alanda olduğu gibi bunda da şeffaf bir yapıya sahibiz ve böyle de olmak zorundayız" dedi. Klinik araştırmalara ilişkin hiç kimsenin şüphe duymaması gerektiğini vurgulayan Şencan, araştırmaların Bakanlık denetimi altında olduğunu kaydetti. Şencan, "Klinik araştırmalar, uluslararası kriterlere göre uygulanmaktadır ve izlenmektedir. Klinik araştırmalara katılan herkes devlet güvencesindedir. Hiç kimse endişe duymamalıdır" ifadelerini kullandı.
#klinik araştırmalar
#Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan
#Sağlık Bakanlığı
9 yıl önce