|

Körfezde ilk kez görüldü

Muğla’nın dünyaca ünlü Gökova Körfezi'nde nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve kırmızı listede yer alan çamurlu yumuşak dip habitatlarındaki önemli avcılardan biri olan 'Melek Köpekbalığı' (Squatina squatina) balıkçı ağlarına takıldı.

Yeni Şafak
13:35 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:38 - 5/03/2015 Perşembe
DHA
Gökova Körfezinde fiziki varlığı belgelenemeyen 1 metre 60 santim boyundaki Melek Köpekbalığı bir balıkçı tarafından ağlara takılı vaziyette ölü bulundu.

 

Melek Köpekbalığı’nın Dünya Doğa ve Doğa Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) nesli kritik derecede tükenme tehlikesi statüsüne aldığı öğrenildi. Bir zamanlar Kuzeybatı Atlantik kıyıları,Karadeniz ve Akdeniz'de geniş yaşam alanları olan melek köpek balıkları başta trol ve dip ağları yüzünden yok denecek kadar az bir sayıya indiği açıklandı. Melek Köpekbalığı'nı ağlara takılı vaziyette bulan Can Görgün, melek köpek balığının çok nadir olduğunu bildiğini söyledi.

 

Akdeniz Koruma Derneği (AKD) Başkanı Zafer Kızılkaya, “Atlantik'te tükendiği belirtilen tür Akdeniz'in bir kaç noktasında tutunmaya çalışıyor. Geçen hafta bir balıkçımızın ağlarına yakalanan bir birey maalesef kurtarılamadı. Türün yaşam alanının önemli bir bölümünün balıkçılığa kapalı alan olması ise sevindirici. Uzun zamandır fiziki varlığı bölgede belgelenmeyen türün gökova Körfezi'ndeki uygun habitatlarda yaşadığı kanıtlanmış oldu. Bu bölgenin koruma altında olması ve korucularımız tarafından sürekli denetlenmesi ise türün geleceğine yönelik tehditleri azalttığımız anlamına geliyor” dedi.

 

Kızılkaya, Akdeniz Koruma Derneği’nin (AKD) Dünya Doğa ve Doğa Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) ile temasa geçerek türün varlığını ve bölgenin koruma statüsünü vurgulayacağını belirtti. 

 
#Melek Köpekbalığı
#Gökova Körfezi
#Squatina squatina
9 yıl önce