|

Küçük bedeni hayat tutundu

Böbrek yetmezliği olan 4,5 yaşındaki Elif Su Hasgül'ü, 50 yaşında beyin ölümü gerçekleşmiş bağışçıdan alınan böbrek hayata bağladı.

12:19 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 12:25 - 19/12/2014 Cuma
AA

Yaklaşık 1,5 yıldır diyalize giren minik Elif Su, Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İbni-i Sina Hastanesi'nde yapılan böbrek nakli ameliyatıyla sağlığına kavuştu.


 Prof. Dr. Fatoş Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan gelen böbrek ve üriner sistem anomilerininin çocuklarda böbrek yetmezliğine neden olabildiğini söyledi. Böbrek yetmezliği 6 aylıkken saptanan Elif Su'nun önce diyalizsiz izlendiğini anlatan Yalçınkaya, ancak bir süre sonra vücudundaki toksik maddelerin yükselmesi nedeniyle diyaliz ihtiyacının doğduğunu ve nakil olana kadar diyalize girdiğini söyledi.


Organ nakli için belli bir uyumun sağlanması, vericinin şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi belli hastalıklarının olmaması gerektiğine dikkat çeken Yalçınkaya, bu uyumun sağlanamaması nedeniyle aileden nakil yapılamadığını, Elif Su'nun kadavradan nakil beklemek zorunda kaldığını belirtti. Hastanın sadece 1,5 yıl organ beklediğini, bu anlamda şanslı olduğunu ifade eden Yalçınkaya, şunları kaydetti: ''Bizim böyle diyaliz tedavisi ile izlenip yıllarca 5-10 yıl kadavra çıkmayan hastalarımız var. Ülkemizde biliyorsunuz kadavradan organ nakli çok zor temin edilebilen, çok nadir, belli hastalara çıkabilen bir durum. Kadavradan organ nakli özellikle bir yaşam sona ererken, çok kalitesiz yaşam süren bir başka bireyi, tamamen sağlıklı bir yaşama kavuşturacak bir yol. Bunu, toplumumuza çok iyi anlatabilmek gerekiyor. Örneğin Elif Su'ya çıkan böbrek, 50 yaşında bir kadın tarafından bağışlanmış bir böbrekti ve 4,5 yaşındaki Elif Su'ya hayat verdi.''



Erişkinden çocuğa böbrek nakli cerrahi olarak mümkün

Erişkinden çocuğa böbrek naklinin cerrahi olarak mümkün olduğuna işaret eden Yalçınkaya, bu durumda birçok hasta bulunduğunu söyledi. Yalçınkaya, Elif Su'nun başarılı bir ameliyat geçirdiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsin Özçakar da böbrek yetmezliği sorunu yaşayan çocukların, erken yaşta nakil yapılması durumunda, sağlıklı akranları gibi büyüyebildiğini, geç yaşta nakil yapılanların ise gelişme geriliği sorunu yaşadığını vurguladı.


Çok küçük ama sıkıntılardan kurtulduğumuzun o da farkında

Anne Nuray Hasgül ise 6 aylıkken böbrek yetmezliği tespit edilen kızının durumuna çok üzüldüğünü ve oldukça zor günler geçirdiğini anlattı. Elif Su'nun 1,5 yıldır diyalize girdiğini ve bunun zorluklarını yaşadıklarını ifade eden Hasgül, ''Allah'a şükür nakil oldu, kurtulduk, çok mutluyuz. Kızım diyalize girmeye başladığı zaman çok küçüktü, bazı yaşadıklarının farkında değildi. Ama son zamanlarda bazı sorular soruyordu" diye konuştu.


Organ nakliyle bütün sıkıntılarından kurtulmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Anne Hasgül, "Allah, nakil bekleyen herkese nasip etsin. Biz de bütün organlarımızı bağışladık, herkes de bağışlar inşallah, herkesin hayatı kurtulur'' dedi.

#organ nakli
#böbrek nakli
#Ankara
9 yıl önce