|

Küçük Prens artık Lazca konuşuyor

Antoine de Saint Exupery’nin ‘Küçük Prens’ romanının Türkiye’deki koleksiyonerleri, Ankara Tayfa Kitap Kafe’de kolektif sergide bir araya geliyor. Dünyanın en çok okunan romanlarından biri olan Küçük Prens’in Lazca çevirisini de bu sergide bulabilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:49 - 24/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri olan Küçük Prens'i bilmeyen yoktur. Fransız yazar Antoine de Saint Exupery'nin hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından büyük bir ilgiyle okunan bu romanı dünyada pek çok dile çevrildi. Melek Özlem Durmaz da Küçük Prens'i Lazca'ya çevirerek Lazca'nın gelecek nesillere aktarılmasına bir tuğla koydu. Bu güzel romanı Laz okurlarla buluşturdu. Bu hafta içinde basılan Lazca Küçük Prens, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Sobacı'nın önderliğinde Tayfa Kitap Kafe'de açılan kolektif sergiye yetiştirildi.



Kaybolmaya yüz tutmuş


Çok eski bir dil olan Lazca, sözlü bir gelenekten gelen ve ne yazık ki biraz da bu nedenden ötürü kaybolmaya yüz tutmuş bir dil. Küçük Prens'in birçok farklı lehçesi olan Lazca'ya çevrilmesi bu anlamda büyük bir önem taşıyor.


144 dil ve lehçede 860 kitabın sahibi olduğunu, bunlardan yaklaşık 400'ünün hediye edildiğini söyleyen Sobacı, dünyanın her yerinden, internetten Küçük Prens kitaplarını satın alıyor. “Günümüze değin yapılan çalışmaların ışığı Küçük Prens'in çevirisine de katkıda bulundu elbette. İşte bu yüzden öncelikle Lazca'nın gelecek nesillere aktarılması için emek veren ve bizlerde bu bilinci oluşturan herkese teşekkür ediyorum” diyen Durmaz, 23 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek söyleşiye konuk olarak katılacak. Sergide, Küçük Prens film gösterimi de yapılacak.



#Antoine de Saint Exupery
#Küçük Prens
#Lazca
9 yıl önce