|

Medreseden mikrofona

1990’larda söylediği Kürtçe şarkılardan dolayı DGM’de yargılanan ses sanatçısı Ali Aktaş, bugün şarkılarını barış ve kardeşlik için seslendiriyor. Medrese kökenli olan sanatçı halen TRT’de koro şefi ve sunucu olarak görev yapıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 20:50 - 17/12/2014 Çarşamba
Diğer
Kürtçe şarkı seslendirdiği için 1990’lı yıllarda hakkında birçok dava açılan ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan ses sanatçısı Ali Aktaş, atılan demokratik adımlar ve çözüm süreci ile bu şarkıları artık barış ve kardeşlik için söylüyor. Medrese eğitiminin ardından musikiye gönül veren Aktaş (45), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 12 yıl koro şefliği yaptı. Türkçe ve Kürtçe albüm çıkaran Aktaş hakkında, bu süreçte çok sayıda dava açıldı. 

ŞİMDİ ŞAKA GİBİ GELİYOR

TRT’de koro şefi, programcı ve sunucu olarak görev yapan Aktaş, Kürtçe’nin yasaklı olduğu yıllarda yaşadığı sıkıntıların artık hatıralarda kalmasının mutluluğunu yaşıyor. Ali Aktaş, hayatının, medrese eğitimi sonrası katıldığı ses yarışmasıyla değiştiğini, hayatını musiki üzerine kurduğunu söyledi. Hayatını, “Medreseden mikrofona bir yaşam” diye tarif eden Aktaş, 25 yıldır ara vermeksizin Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyleyerek gönüllere hitap etmeye çalıştığını anlattı. Aktaş, 1990’lı yıllarda çok sıkıntılı bir sürecin yaşandığını dile getirerek, “Geriye dönüp baktığımızda yaşadıklarımız bize şaka gibi geliyor, o günleri anımsayıp gülüyoruz. Neden bu kadar sıkıntı yaşadığımızı da sorguluyoruz” diye konuştu.

DGM’DE  BİLE YARGILANDI

O dönem Kürtçe şarkıların yasak olduğunu hatırlatan Aktaş, şunları söyledi: “Siyasi içerikli değil Kürtçe şarkı okudum diye defalarca yargılandım. Hatta DGM’de 9 yıl hapis cezası istemiyle yargılandım.”

#DGM
#Ali Aktaş
#TRT
9 yıl önce