|

Milletvekillerine KOAH testi

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Dünya KOAH Günü'nde hastalığa dikkati çekmek için Türk Toraks Derneği(TTD) ile TBMM'de bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte milletvekillerine solunum fonksiyon testi ve karbon monoksit ölçümleri uygulandı. İktidar ve ana muhalefet partileri arasında heyecanlı bir çekişmeye sahne olan test sırasında nefes ve söz yarışı gerçekleşti.

Yeni Şafak
12:42 - 20/11/2014 Thursday
Güncelleme: 10:46 - 20/11/2014 Thursday
Diğer

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın Dünya KOAH günü vesilesiyle daveti üzerine TTD Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, TTD MYK üyeleri Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ve Prof. Dr. Bülent Karadağ,  TTD GARD temsilcisi Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu ve KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, KOAH bilgilendirme toplantısı ve milletvekillerine solunum fonksiyon testi uygulamasına katıldılar. Etkinlikte, Türk Toraks Derneği'nin ulusal akciğer sağlığını geliştirme çabalarına destek ve yardımları sebebiyle Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a şükran plaketi takdim edildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen buluşmada milletvekillerine solunum fonksiyon testi ve karbon monoksit ölçümleri uygulandı. İktidar ve ana muhalefet partileri arasında heyecanlı bir çekişmeye sahne olan test sırasında nefes ve söz yarışı gerçekleşti.


DÜNYADA EN SIK ÖLÜME YOL AÇAN 4. HASTALIK

Komisyon Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, KOAH'ın çok önemli bir hastalık olduğunu ifade etti. KOAH'ın dünya ve Türkiye'de ölüme yol açan hastalıklar arasında 4'üncü sırada yer aldığını belirten Ünüvar, dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyledi. Ünüvar, toplumun sadece yüzde 10'unun KOAH'ın farkında olduğunu kaydetti.


KOAH'ta en önemli etkenlerden birinin sigara olduğuna işaret eden Ünüvar, sigara ve bağımlılıkla mücadelenin her türlü politik algının üzerinde olduğunu dile getirdi. Ünüvar, "Bunun politikayla alakası yok, gelecekle alakası var. Sigarayla mücadele etmek hükumetimizin temel şiarlarından biri olmuştur. Kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanmasından sonra yüzde 5,5 civarında sigara içiminde azalma oldu" diye konuştu.


Ünüvar, hava kirliliği ve fiziksel hareketsizliğin de diğer etkenler arasında yer aldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

#KOAH
#TBMM
#Prof. Dr. Necdet Ünüvar
#Türk Toraks Derneği
9 years ago