|

Mülteci değil misafir

Studio-X İstanbul, eş zamanlı başlattığı ‘İyi Niyet: Barışın Mimarisi’ ve ‘‘Misafirperverlik’ Sözlüğü’ sergileri ile savaş sonrası ortaya çıkan sorunlara el atıyor. ‘‘Misafirperverlik’ Sözlüğü’nün küratörü Merve Bedir, mülteci kelimesinin yanlış algılandığını, bu yüzden ‘misafir’ kelimesini kullandıklarını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2015 السبت
Güncelleme: 20:44 - 6/03/2015 الجمعة
Yeni Şafak

Yeni düşünce biçimleri üretmeyi hedefleyen Studio-X İstanbul, bu hedefi doğrultusunda iki yeni sergiye imza atıyor. Tüm insanlığın ortak sorunlarından ‘savaş ve göçmenlik’e değiniyor. ‘İyi Niyet: Barışın Mimarisi’ Afganistan, Kosova, Güney Afrika, Ruanda, Filistin ve İsrail’de gerçekleştirilen projeler üzerinden savaş sonrası kalkınma ve yeniden inşa süreci nasıl olabilir sorusunu araştırıyor.


ÜÇ AYAKLI

İstanbul özelinde yeni bir bölüm olan ‘Misafirperverlik’ Sözlüğü’ ise savaş ve çatışmanın yol açtığı başka bir konuya odaklanıyor: Sığınmacı ve mülteciler. ‘‘Misafirperverlik’ Sözlüğü’nün küratörü Merve Bedir, sergiyi İstanbul, Ankara ve Gaziantep olarak üçayaklı planladıklarını söylüyor. Serginin neden Suriyeli mültecilerle ilgili olmadığını ve neden misafir kelimesi kullandıklarını “Çünkü konunun sadece Suriyeliler üzerinden konuşulmasının nefreti tetikleyici olacağını düşünüyoruz. Mülteci dediğimiz zaman kazanılmış hakları olan kişilerden bahsediyoruz. Buradaki göçmenler kazanılmış hakları olan kişiler değiller. Sığınmacılar, sıkışmışlar, geçici koruma statüsündeler, misafirler” sözleriyle açıklıyor.

Sergiye Türkiye’den bir konunun eklenmesi gerektiğinde Bedir'in aklına ilk göçmenler geliyor. 

SERGİ BİR ARAÇ

Bedir, İstanbul’da kent göçmenlerini, Ankara’da kamp göçmenlerini inceleyeceklerini Gaziantep’te ise harekete geçeceklerini söylüyor. Sergi burada insanları bir masa etrafında toplayacak araç olacak. Misafirperlik sözcüğünün tırnak içinde kullanılmasının bir anlamı var. Alt metninde, ‘misafir’ ve ‘ev sahibi’ arasındaki ilişkilere göndermeler var.


Mültecilerin sağlık sorunu

İyi Niyet: Barışın Mimarisi, aslında savaşın mağdur ettiği toplumların bir arada yaşama serüvenini konu edinen bir proje. Küratör Lilet Breddels “Mimarlığı konuşurken de binalardan bahsetmek istemiyoruz. Aslında bahsetmek istediğimiz şey nasıl bir arada yaşadığımız” diyor. Sergilere paralel olarak düzenlenecek panel serilerinin ilki bugün saat 14:00’de başlayacak. Columbia Üniversitesi Kamu Sağlığı Araştırma Bölümü’nden Wafaa El-Sadr, Miriam Rabkin ve Lynn P. Freedman’ın konuşmacı olarak katılacağı panelde, özellikle kadınların durumuna ilişkin olmak üzere Ortadoğu’daki mülteci sağlığı ve insani yardımlar için oluşturulan yeni yönetmelikler tartışılacak.

#mülteci
#misafir
#barış
#Studio-X İstanbul
٪d سنوات قبل