|

Nefes darlığıyla başa çıkın

Uzun süreli akciğer ve solunum problemi olan hastaların nefes darlığı hissetmeksizin hareket edebilmeleri veya normal günlük aktivitelerini yapabilmeleri güçleşiyor. Günümüzde KOAH ve astım gibi kronik solunum yolu hastalıklarında artık Pulmoner Rehabilitasyon yaygınlaşıyor. Nefes darlığıyla başa çıkabilmeyi sağlıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 23:36 - 20/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Pulmoner rehabilitasyon; uzun süreli solunum hastalığı olanlar için uygulanan bir program. Kronik solunum yolu sıkıntısı çeken hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını daha iyi seviyelere çekmeyi amaçlayan pulmoner rehabilitasyonla ilgili Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Özarı Yıldırım, “çok kolay yorulan ve sıklıkla tükendiğini hisseden hastalar pulmoner rehabilitasyonla nefes darlığıyla başa çıkabilmeyi öğreniyor” diyor.



Hastalığın ilerlemesi önleniyor


Uz. Dr. Elif Yıldırım pulmoner rehabilitasyonun katkıları hakkında şunları söylüyor:


*Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırabiliyor.


*Hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor.


*Sağlık durumu iyileştirilebiliyor.


*Komplikasyonlar önlenebiliyor ve tedavi edilebiliyor.


*Hastalık atak sayısı azaltılabiliyor ve atak şiddeti hafifletilebiliyor.


*Hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamalar azaltılabiliyor.


*Sağ kalımda artış sağlanabiliyor.



Neden egzersiz gerekiyor?


Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve/veya yorgunluğun, günlük yaşamda hareketsizlik, kemik erimesi, kas kuvvetinde azalma, kalp ve akciğer fonksiyonlarının gittikçe azalması gibi sonuçları olabildiğini söyleyen Uz. Dr. Elif Yıldırım egzersizin gerekliliği hakkında şunları söylüyor:


“Egzersiz ile kas kuvveti ve dayanıklılık arttırılarak daha uzun mesafeler yürünebilir. Kas ve eklemlerin hareket kapasitesi artar, kalbin çalışması iyileşir ve nefes darlığı şikayeti azalır.”


Pulmoner rehabilitasyonda hasta ve yakınlarına egzersiz eğitimi veriliyor. Bu eğitimin gerekliliği ve sonuçları ile ilgili ise Dr. Elif Yıldırım şunları söylüyor:


“Hasta ve ailesine eğitim verilmesi, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri ve gerektiğinde beslenme desteği veriliyor.”



Tüm hastalara uygulanıyor


Nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyonun uygulanabildiğini söyleyen Uz. Dr. Elif Yıldırım şöyle devam ediyor:


“Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabiliyor. KOAH başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı uygulanabiliyor.”



8 hafta uygulanıyor


Pulmoner rehabilitasyon programının en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanması gerektiğini söyleyen Uz. Dr. Elif Yıldırım egzersiz eğitiminin bırakıldığında kazanımların kaybedildiğini söylüyor ve devam ediyor:


“Egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekiyor. Bu nedenle, kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediliyorsa günlük aktivitelerin yapılmasında güçlük çekiliyorsa değerlendirme için göğüs hastalıkları uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanılmasında fayda vardır.”



#Pulmoner rehabilitasyon
#nefes darlığı
#sağlık
9 yıl önce