|

"Önce kendi tarihinle yüzleş Putin"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olayları için Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlamasının yankıları devam ederken bir tepki de Çerkes Dernekleri Federasyonundan geldi. Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada Putin'e, "Önce kendi tarihinle yüzleş, Çerkes soykırımını tanı ve sürgünün sonuçlarını telafi et" çağrısı yapıldı. Açıklamada, 1763-1864 sürgünlerinde başta Çerkesler olmak üzere 1 milyondan fazla Kafkasyalının hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Yeni Şafak
14:42 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:23 - 25/04/2015 Cumartesi
AA

Çerkes Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halis Din, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanmasını eleştirdi. Din, yaptığı yazılı açıklamada, Putin'in 1915 olayları için "soykırım'' ifadesini kullanması ve Erivan'daki programlara katılacak olmasının Türkiye'de tepkiye neden olduğunu aktardı.


Her yıl 21 Mayıs'ta Rusya konsoloslukları önünde binlerce insanın katılımıyla büyük protesto eylemleri düzenlediklerini belirten Din, bu yıl yine Rusya'ya ''soykırımı tanı'' çağrısı yapmaya hazırlandıklarını kaydetti.



Rusya'ya çağrı

Putin'e "Önce kendi tarihinle yüzleş, Çerkes soykırımını tanı ve sürgünün sonuçlarını telafi et'' çağrısında bulunan Din, 1763-1864 süreci ve sonrasında başta Çerkesler (Adigeler) olmak üzere birçok Kafkasyalı halkın, Rusya Çarlığı'nın katliam ve sürgün politikası ile karşılaştığını anlattı.Bu süreçte bir milyondan fazla insanının katledildiğini, bir o kadarının da sürgün yoluyla ana vatanından koparıldığını savunan Din, şu ifadeleri kullandı:


"Sürgün edilen halkımızın ana vatana dönüşü uzun süre engellendi. Çerkeslere karşı izlenen soykırım ve sürgün politikasının sonuçları telafi edilmediği gibi katliamların en son halkasının uygulandığı Soçi'de itirazlarımıza rağmen Kış Olimpiyatları yapıldı. 151 yıldır Çerkesler ana vatanlarından uzakta, sürgünde yaşamakta. Rusya mirasçısı olduğu Rusya Çarlığı'nın sürgün ve katliamla dolu geçmişini sümenaltı etme politikası geliştirdi. Putin'e, Rusya'nın tüm devlet arşivlerini açması, Çerkes soykırımını tanıması, soykırım ve sürgünün sonuçlarının telafi edilmesi, Türkiye başta olmak üzere diasporada yaşayan Çerkeslere çifte vatandaşlık kolaylığının sağlanması çağrısında bulunuyoruz."



#Çerkes Soykırımı
#Rusya
#Putin
#sözde Ermeni soykırımı
#1915
9 yıl önce