|

Opera ve bale sanatçıları Anadolu'yu gezecek

Devlet Opera ve Balesi, 2014-2015 sanat sezonunun Anadolu turnelerine medeniyetler şehri Mardin ile başlıyor.

Yeni Şafak
14:28 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:30 - 26/11/2014 Çarşamba
AA
MERSİN DEVLET OPERA VE BALESİ, ARALIK 2014 PROGRAMIYLA BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ ESERLERİ SANATSEVERLERLE BULUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR. (KORAY ÜNLÜ/MERSİN-İHA)
MERSİN DEVLET OPERA VE BALESİ, ARALIK 2014 PROGRAMIYLA BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ ESERLERİ SANATSEVERLERLE BULUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR. (KORAY ÜNLÜ/MERSİN-İHA)
Devlet Opera ve Balesi (DOB) 2014-2015 sanat sezonunun Anadolu turnesine medeniyetler şehri Mardin ile başlıyor. 


Ankara Müdürü ve Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, AA muhabirine, 1 Ekim'de perdelerini açan DOB'un Ankara'nın yanı sıra Türkiye'nin farklı bölgelerine de giderek sanatseverlerin karşısına çıkacaklarını söyledi. 


Erdoğan, turneler kapsamında ilk olarak 28 Kasım'da Mardin'de, Azeri sanatçı Üzeyir Hacıbeyov'n dünyaca ünlü eseri "Arşın Mal Alan"ı sahneleyeceklerini belirtti. 


Konserin bir şenlik tadında geçeceğini kaydeden Erdoğan, DOB sanatçılarının aryaları, napolitenleri ve türküleri harmanlayarak dinleyiciye sunacağını dile getirdi. 


Sanatçıların Mardin'de sahneyi Atiye ile paylaşacaklarını kaydeden Erdoğan, "Konser, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde Mardin Valiliğinin katkılarıyla AKM Artuklu Üniversitesi Mardin Merkez Salonu'nda ücretsiz düzenlenecek. Aynı zamanda pop sanatçısı Atiye de konserde yer alacak" diye konuştu. 


Erdoğan, Mardin türkülerinin de opera tarzında seslendirileceği gecede sanatçılar Burak Şatana, Mine Kurtoğlu, Emrah Sözer, Murat Duyan, Aşkın Metiner ile Bülent Ateşoğlu'nun izleyici karşısına çıkacağını açıkladı. 


Anadolu'da salon sıkıntısı var 


Erdoğan, turnelere götürecekleri eserleri o bölgenin dokusuna ve kültürüne uygun yapımlar arasından seçtiklerine değindi. 


Eser seçiminde büyük eserleri sahneleyebilecekleri salon ve orkestra çukurunun varlığına göre karar verdiklerini anlatan Erdoğan, bu salonları değerlendirebilmek adına da orkestrada düzenleme yapıldığında müziğin bozulmayacağı eserleri Anadolu'daki sanatseverlere sunabildiklerini kaydetti.


Bu konuda yeni düzenlemeler yapmak istediklerini ifade eden Mustafa Erdoğan, şunları söyledi:


"Biz halkımızın, başkentte büyük ilgi gören Kont Dracula, Attila, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Tosca gibi büyük yapımları seyretmesini istiyoruz. Bunun için de eserlerdeki orkestranın minimalize edilmesi gerekiyor. Bu Avrupa'da da yapılıyor. Örneğin 65-70 kişilik Tosca operası perküsyon yeniden yazılarak 12 kişiye indiriliyor. Bunlar hemen olabilecek şeyler değil bir çalışma gerekiyor. Biz de bu çalışmalar tamamlandığında benzer büyük eserleri Anadolu'ya götürebileceğiz. Sanatçıların Mardin'in ardından Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Kayseri gibi farklı şehirlere de misafir olmasını planlıyoruz."


Erdoğan, aynı zamanda üniversitelerin salonlarında gösteriler düzenleyerek öğrencilerle daha çok bir araya geleceklerini ve Ankara'nın çevre illerine de gideceklerini sözlerine ekledi.
#Devlet Opera ve Balesi
#anadolu turnesi
#Mardin
9 yıl önce