|

Organ bağışında esas sorun duyarlılık eksikliği

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, ''Esas sorun organ bağışı ve bağış sürecindeki algılardaki eksikliğimiz. Doğru algımız olsa bile duyarlılığımızdaki eksiklikler ve zafiyetler'' dedi.

Yeni Şafak
15:41 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:48 - 29/01/2015 Perşembe
AA

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,organ bağışı konusunda toplumun duyarlılığının artırılması gerektiğini vurgulayarak, ''Esas sorun organ bağışı ve bağış sürecindeki algılardaki eksikliğimiz. Doğru algımız olsa bile duyarlılığımızdaki eksiklikler ve zafiyetler'' dedi.


Sağlık Bakanlığı ve AB tarafından ortaklaşa yürütülen ''Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi'' kapsamında, ''Din Adamları Bilgilendirme Toplantısı'' düzenlendi. Müezzinoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak başta Diyanet İşleri Başkanı ve Diyanet camiasıyla omuz omuza, güç birliği yaparak yürüyor olmaktan ve bu yürüyüşün her geçen gün güçlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Bakanlığın gerek hastalara gerekse hasta yakınlarına, eğitim almış din adamlarının manevi destek verebilmesine yönelik bir protokol imzaladığını hatırlatan Müezzinoğlu, gelişmiş ülkelerin bu konuda başardığını Türkiye'nin yeni yeni yapmaya başladığını ifade etti. İnsana, onun huzur dünyasına, gönül dünyasına ve geleceğine sağlıklı bakabilmek adına Diyanet camiasının da desteklerini ve katkılarını alacaklarını belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti: ''Tabii bu anlamda eleştiriler alıyoruz, hep o malum ideolojik ve laikçi anlayış eleştirilerini yapıyor. 'Yani psikologlar varken, psikiyatristler varken,  din adamına ne gerek var' diyor. Bu mantık işte 'büyüklere ne gerek var, bir çocuğa, dedeye, nineye, amcaya, dayıya ne gerek var'...Hatta annenin babanın bile çocuğun gelişimiyle ilgili düşüncelerinde, hangi yaşta hangi dersi alacak veya hangi felsefenin mensubu olacak diye onlar matematiğini yapmayı isteyen bir anlayışın mensupları. Ama biz rahmet ve bereket medeniyetinin mensuplarıyız. İnsanımızı her boyutuyla alabilen, her boyutuyla değerlendirebilen, tıptaki tabirinin ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olma halinin tarifinin karşılığı, manen ve madden gelişebilme tarifiyle bütünleştirebilen bir anlayışı inşallah önümüzdeki süreçte Diyanet camiasıyla, Sağlık Bakanlığı camiası her geçen gün güçlenerek, güçlendirerek devam edecek.''


Organ bağışı konusunda bilinçlenmenin ve bu işin doğruluğuna ve gerekliliğine  toplumu inandırabilmenin önemine işaret eden Müezzinoğlu, topluma da bu anlamda sorumluluklarını hissettirmek gerektiğini söyledi.Müezzinoğlu, ''önümüzdeki süreçte arzu ediyorum ki, buna biz muhtarlarımızı, okul müdürlerimizi de ilave edelim ki bu alanın toplumsal doğru bilgilendirmeyi daha iyi noktaya taşıyabilelim'' ifadesine yer verdi.


Din adamları toplumu bilgilendirecek

Din adamlarının bilgilendirilmesinde hiçbir sorun bulunmadığını belirten Müezzinoğlu, amaçlarının din adamlarının toplumu bilgilendirmesi olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, ''Din adamlarının toplumu daha iyi bilgilendirmesi adına duyarlılıklarını ve sorumluluklarını, bu anlamda daha güçlü şekilde kitlelere iletebilmekte sorumluluğunu, bu süreçlerden daha iyi noktaya taşımamız lazım. Çünkü biz infak medeniyetinin mensuplarıyız, bize bahşedilenden bahşetme, bize verilenden verebilme ve bize verilmiş olanı bizim ona olan ihtiyacımızın bittiği süreçten sonra bir başkasının ihtiyacına destek verebilmektir organ bağışı'' şeklinde konuştu.


Türkiye'deki en temel sorun kadavradan bağış oranının düşüklüğü olduğuna dikkat çeken Müezzinoğlu, bu oranın yüzde 20'lerde bulunduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, şöyle devam etti:''Halbuki kadavraya geldiğimiz zaman artık biz bir cenazeyiz. Yani bu dünyayla iletişimimiz bitmiş halbuki bu dünyayla iletişimimizin bittiği süreçte, bu dünyada ömür bekleyen onu bulduğunda annesine, babasına, ailesine, sevdiklerine, kendisine hayal kurabilecek. Bir ihtiyaca cevap verebilme herhalde bizim medeniyetimizin en duyarlı olması gereken alan. Bunu topluma anlatabilmek, bu duyarlığı toplumla paylaşabilmek özellikle din adamları ve Diyanet camiamızın dinamikleri ile başarımıza ilave katkılar sağlayacaktır.''


Esas sorun duyarlılık eksikliği

Türkiye'nin organ nakli yapan merkezlerin, ekiplerin, tıbbi donanımların dünya standartlarında olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, organ naklinde başarı oranlarının da dünyanın gelişmiş ülkelerindeki oranları yakaladığını ifade etti. Bakan Müezzinoğlu ,''Ama esas sorun organ bağışı ve bağış sürecindeki algılardaki eksikliğimiz. Doğru algımız olsa bile duyarlılığımızdaki eksiklikler ve zafiyetler'' dedi.


Sağlığında organ naklini vasiyet etmiş bir kişinin, beyin ölümü gerçekleştikten sonra birinci derecede yakınlarının müdahalesinin hem bağışçının vasiyet hukukunun zedelendiğini hem de yaşatılacak bir insana engel olunduğunu belirten Müezzinoğlu, insanı yaşatmakta toplumun duyarlılığının had safhada olması gerektiğini sözlerine ekledi.


Yanlış ön yargıları, inanışları değiştirmek önemli

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan da  ''Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım'' projesi kapsamında, toplumun her kesimine ulaşabilen din adamlarına yönelik toplantıların planlandığını, böylelikle vatandaşların organ bağışındaki farkındalığının artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.


Organ bağışı konusunda vatandaşların yanlış ön yargılarını değiştirebilmek ve bilinçli bir toplum oluşturmak için faaliyetlerin devam edeceğini anlatan Şencan, AB projesi kapsamında eğitimler, mevzuat uyum çalışmaları, toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik  kamu spotları, medya ile yakın ilişkiler, uluslararası sempozyumlar gibi birçok aktivitenin yürütüleceğini kaydetti.


Organ bağışı konusunda AB-Türkiye işbirliği

AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot de organ bağışındaki eksikliğinin üstesinden gelebilmek için hasta destek gruplarının bilgi ve becerilerini artırmak, halkla iletişimi sağlamak gerektiğine işaret ederek, ''İletişimi artırmak lazım ki halk organ bağışının ne denli önemli bir konu ve yaşam için büyük bir şans olduğunu anlayabilsin. Bunun için birçok kampanya ve ulusal bir iletişim planının yapılması lazım'' dedi.Begeot, Türkiye'de kadavradan organ bağışının artırılması için Bakanlığın çalışmalarının, din adamlarından talep edilen desteğin, medyanın ve iletişim kanallarının sağlayacağı katkının çok önemli olduğunu kaydetti. Organ bağışının artırılması konusunda AB'nin Türkiye ile işbirliğini sürdürme konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Begeot, organ bağışının önündeki engelleri kaldırmak için çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.

#organ bağışı
#Müezzinoğlu
#Sağlık Bakanı
9 yıl önce