|

Pakdil: Her şeye rağmen 'umut'

"Kudüs Şairi" olarak tanınan Nuri Pakdil'in "Umut" isimli eseri, yarın İrfan Şahinbaş Sahnesi'nde ilk defa tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunun provasında yönetmen Murat Demirbaş ile bir araya gelen Şair-Yazar Pakdil, burada açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak
16:39 - 5/05/2015 Salı
Güncelleme: 13:45 - 5/05/2015 Salı
AA
Pakdil'in "Umut"u tiyatro sahnesinde
Pakdil'in "Umut"u tiyatro sahnesinde

"Umut, yazıldıktan onlarca yıl sonra sahneleniyor. Bunun için çok heyecanlıyım" diyen Pakdil, şöyle devam etti:



"Oyunda tiyatronun zaman, mekan, müzik, ışık ve renk gibi teknik imkanlarından olabildiğince yararlanılmasını öngörmüştüm. Oyunun provasını bu bağlamda olağanüstü başarılı buldum.



Bugün oyun kişilerinden 'Sayın Bay' ve 'Sayın Bayan' ile tanıştık. Tüm oyuncular çok başarılı. Olağanüstü bir gün oldu benim için. Oyunun yönetmenine güvenerek, eserimi teslim etmiştim. Kitapla oyunun birbirine uyduğunu, hayalimdeki sahnelerin gerçekleştiğini söyleyebilirim. Yönetmenimizi ve sanatçı arkadaşlarımızı başarıları için kutluyorum."



Bütün olanaklar kullanıldı


Oyunun yönetmeni Murat Demirbaş, oyunu okuduğunda çok heyecanlandığını ve o heyecanla çalıştığını söyledi.



"Umut, Nuri Pakdil gibi bir entelektüelin tiyatro edebiyatımıza kazandırdığı önemli bir eser" diyen Demirbaş, oyunun şiirsel dili, güçlü metaforları nedeniyle sahnelenmesinin zor olduğunu belirtti.



Demirbaş, metni algılamak için uzun bir masabaşı çalışması yaptıklarını ifade ederek, "Metinle ilgili kafamızda hiç soru kalmayana kadar uğraştık. Onun görüntülerini sahnede yakalamaya çalıştık. Neredeyse son teknolojiyi kullandık. Olabildiğince sesler, efektler, müzikler, ışıklar, danslar, sinevizyon, lazer gibi her şeyi kullanarak o şiirselliği besleyecek görsel etki yaratmaya çalıştık. Anlamı derinleştirmek, insanların o soruşturmayı yapmaları için, kendileriyle ve doğayla yüzleşmeleri adına her türlü olanağı kullandık" diye konuştu.



Oyunun isminin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Demirbaş, şunları söyledi:



"Her şeye rağmen umudun insanda olduğunun altının çizilmesi, kent-doğa karşıtlığının işlenmesi, bizim için çok önemliydi. Zevkle çalıştım, tüm ekip arkadaşlarım çok inanarak çalıştılar. Umarım seyircimize tüm bu yaptıklarımızı anlatabilmiş oluruz. Yazarımızın gelip provayı izleyerek bizi onurlandırması ve keyifle ayrılmış olması bizim için çok değerli.



Umut, teması, söylediği sözü, evrensel mesajı ve dili gereği Türkiye'nin her yerinde ve hatta dünya sahnelerinde oynanabilecek kıvamda ve tatta bir oyun. Umarım karşılığını bulur."



Tiyatro severler, Umut'u 6, 7, 9, 13, 14 ve 16 Mayıs'ta İrfan Şahinbaş Sahnesi'nde izleyebilecek.



#Nur Pakdil
#Murat Demirbaş
#Umut
9 yıl önce