|

Şiir var gelsene

Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez yapılacak olan “Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali” 4 Nisan’da başlıyor. Sekiz gün devam edecek olan festivale 35 şair katılacak. Başkanlığını şair Hüsrev Hatemi’nin yaptığı festivalde onur konuğu olarak Somali ağırlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:19 - 2/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Üsküdar Belediyesi tarafından ilk kez yapılacak olan “Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali" 4-11 Nisan tarihleri arasında gerçeleşecek. Başkanlığını şair Hüsrev Hatemi'nin yaptığı festivalde, 8 günde 25 etkinlik olacak. 19'u yabancı 35 şairin yer aldığı festival; Suriye, Almanya, Hindistan, Arjantin, Filistin, Polonya, İspanya, Kuveyt ve Somali'den önemli şairleri ağırlayacak. Festivalin koordinatörlüğünü ise yazar ve programcı İsmail Kılıçarslan üstleniyor.



ŞAİRLER DÜZENLEDİ


Kılıçarslan, “Türkiye'de ilk kez bütünüyle şairler tarafından hayata geçirilen bir festival yapılıyor"dedi. Üsküdar Belediyesi Başkan Vekili Sedat Ayyıldız, Üsküdar'ın şairler ve şiirler için önemli olduğunu hatırlattı. Her yıl bir konuk ülke ve başkan seçeceklerini söyleyen Ayyıldız, bu seneki konuk ülkenin Somali, başkanın da Prof. Dr. Hüsrev Hatemi olduğunu açıkladı. Üsküdar Uluslararası Şiir Festivalinin Onursal Başkanı Hüsrev Hatemi ise festival için “Gül goncası yavaş yavaş yapraklarını açıyor daha da büyüyecek" dedi.



ÇAĞIRMASALAR DA GELİRDİM


Şiir festivali için Türkiye'de bulunan Macar şair Balazs Szöllösy “Davetli olmasam bile takip ettiğim Avrupalı şairler ve Somali ile Kenyalı şairleri yakından tanımak için bu festivale gelirdim" diye konuştu. Macaristan'da böyle büyük etkinliklerin yapılmadığını anlatan Szöllösy, özellikle etkinlik çerçevesinde okullarda öğrencilerle buluşacağı için heyecan yaşadığını söyledi.



ORTAK MÜCADELE


Festivale katılacak şairler yaşam mücadeleleri ve ideolojileriyle de ortak paydada buluşuyor. 95 yılında Amerika'da doğan ve uzun yıllar Suriye'de yaşayan aktivist-şair Amal Kassir bu isimlerden biri. Dikkat çeken şairler arasında toplama kamplarında büyüyen Polonyalı şair Ryszard Krynicki, sürgün edilen devrimci şair Leopopoldo Castilla, yerleşik Arap ideolojisine karşı duran Kuveytli şair Saadia Muharref de bulunuyor.



Somali için özel gece


Festival kapsamında 2 özel gece düzenlenecek. Biri Somali diğeri ise festival Başkanı şair Hüsrev Hatemi onuruna yapılacak. Festivale katılacak şairler şöyle: Najvan Derviş, Ali Jimale Ahmed, Ahmet Murat, Fatma Şengil Süzer, Ryszard Krynicki, Şakir Kurtulmuş, Metin Celal, Muhammed Eno, Abdullahi Boton, Sead Begoviç, Balazs Szöllösy, İbrahim Tenekeci, Ervina Halili, Ahmed Saadawi, Selahattin Yolgiden, Sonnet Mandal, Nurettin Durman, Roger Palaes, Hakan Arslanbenzer, Oktay Taftalı, Saadia Mufarreh, Leopoldo Castilla, Ali Emre, Mezouar İdrissi, Antoni Mari, Emel Özkan, Tabias Burghardı, Lodon Osman


#Üsküdar Belediyesi
#Şiir Festivali
#şair
9 yıl önce