|

Süper dedenin 10 parmağında 10 marifet

İzmir'in Aliağa ilçesinde yaşayan 77 yaşındaki İsmail Köylü, bilinen emekli insanlar gibi bir köşede oturup kaderine razı olmak yerine yazdığı şiirlere beste yapıyor, şarkı söylüyor, kitap yazıyor, enstrüman çalışıyor ve köşe yazarlığı yapıyor.

Yeni Şafak
15:10 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 15:13 - 25/11/2014 Salı
IHA
Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Astsubay rütbesiyle emekli olduktan sonra 1997 yılında çok sevdiği eşini kaybeden 77 yaşındaki İsmail Köylü, o günden sonra kendisini sanata adadı. Sanatı bir yaşam biçimi olarak benimseyen ve bu yönüyle yaşadığı ilçede örnek gösterilen Köylü, yazdığı şiirlere beste yapıyor, şarkı söylüyor, kitap yazıyor ve köşe yazarlığı yapıyor. “Beni sanat yaşatıyor” diyen İsmail Köylü, bu faaliyetlerinin yanı sıra her sabah düzenli olarak spor yapmayı da ihmal etmiyor. Kalan zamanlarında ise balık tutan besteci İsmail Köylü, uzun yaşamanın sırrının sanat olduğunu belirtti.


“SANATSAL FAALİYETLERİN İÇİNDE OLUN”


İsmail Köylü, ilerleyen yaşına rağmen sağlıklı ve dinç olmasını kendisine yaşam kaynağı olan sanatın sağladığına inanıyor. “Ben emekli olmama rağmen zamanımı kahve köşelerinde geçirmekten ziyade her gün erken saatlerde kalkıyorum, yürüyüş yapıyorum, balık tutmaya gidiyorum ve beni yaşama bağlayan sanatla yakından ilgileniyorum” diyerek kendi yaşamını örnek gösteren ve 7’den 70’e herkese ‘sosyalleşin’ çağrısı yapan Köylü, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrını şöyle açıkladı: “Sigaradan, içkiden uzak durun.En güzel zamanlarınızı kahve köşelerinde heba etmeyin. Sosyal ve sanatsal faaliyetlerin içinde olun.”


100’DEN FAZLA BESTE YAPTI


1997 yılında eşini kaybettikten sonra kendisini sanata adadığını ve sanatın kendisine yaşam kaynağı olduğunu anlatan İsmail Köylü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanata emekli olduktan sonra başlayan ilgim eşimi kaybettikten sonra giderek arttı. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği üzerine 100’den fazla bestem var. Yaptığım besteleri Aliağa Belediyesi Konservatuarı Türk Sanat Müziği Korosu’nda icra etmekteyim. Askerlik görevim sırasında bağlama çalmayı öğrendim. Yaşım 77’ye gelmesine rağmen sanat bana gençlik veriyor, hayata sıkı sıkıya tutunmamı sağlıyor. Sanat beni yaşatıyor.700’den fazla şiir kitabım var. Bunun yanı sıra kitap da yazıyorum.”


“KİTAPLAR EVDE HAPİS”


İlk kitabını vefat eden eşi için hazırladığını belirten Köylü, şunları söyledi: “Kitabımın ismi Hüzünlü Aşk Yaprakları adlı bir eser, hâla en değerli kitaplarım arasındadır. Bu kitabı Aliağa’daki engelliler yararına hazırlamıştım. Askerin Sevdası, Düşler Denizi, Aşk Nedir Ne Değildir gibi hazır şiir kitaplarım var. Ben inanıyorum ki bir daha böyle şiirler yazılmayacak. Ama kimse görmediği için, bilmediği için kitaplar evde hapis kalmış durumda. 1994 yılında Aliağa Belediyesi Konservatuarı tarafından kurulmuş olan Türk Sanat Müziği Korosuna devam etmekteyim. Burada kendi bestelerimi okumaktayım. Bundan da çok büyük bir mutluluk ve haz duymaktayım. Ayrıca, beni keşfeden Aliağa Belediyesine de minnet borçluyum müteşekkirim."

 
#izmir
#beste
#müzik
#İsmail Köylü
9 yıl önce