|

"Taşlar" sergileniyor

Tarihi Niksar Kalesi'nde bulunan Melikgazi Türk İslam Medeniyeti Taş Eserler Müzesi'nde lahit, eski mezar taşları, sütunlar, sütun başları ve köşe taşları sergileniyor.

Yeni Şafak
12:24 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:26 - 2/04/2015 Perşembe
AA

Kale içindeki açık alanda 4 yıl önce oluşturulan Melikgazi Türk İslam Medeniyeti Taş Eserler Müzesi'nde, Roma, Bizans, Selçuklu, Pontus ve Osmanlı dönemlerinden kalma 150 taş bulunuyor.



Lahit ve eski mezar taşları ile eskiden kale yapımında kullanılan sütunlar, sütun başları ve köşe taşları, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.



Müzeyi son 4 yılda aralarında turistlerin de bulunduğu yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi.



"Ayrı bir taş müzesi yapacağız"


Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan yaptığı açıklamada, tarihi Niksar Kalesi'nin Türkiye'nin ikinci büyük kalesi olduğunu söyledi.



İlçelerinin tarihi ve kültürel eserler açısından zengin olduğunu belirten Özcan, "Türklerin Anadolu'ya geldiklerinde ilk yerleşkelerinden biri Niksar. Danişmentlilere başkentlik yapmış bir şehirden bahsediyoruz. Niksar, Türklerden önce de medeniyetlere ev sahipliği yapmış. İnsanlar yerleşim yeri kurarlarken ilk aradıkları, verimli araziler. Niksarımız bu manada Kelkit Irmağı ile beslenen çok verimli bir ovaya sahip" dedi.



Niksar'ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Özcan, "Bu medeniyetler birçok eser inşa etmiş. Birçok eser günümüze taşınmış durumda. Müzemiz, 4 yıl önce kalede oluşturuldu. Açık hava taş müzesinde birçok medeniyete ait taşlar sergileniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile yürüttüğümüz bir proje kapsamında ayrı bir taş müzesi yapacağız. Bu müzede ilçemizin her yerinden taşları toparlayarak sergileyeceğiz. Bölge olarak, Kale ve Melikgazi Türbesi girişinde kümbetler var, orada da olabilir. Taşların hikayesini de kısaca yazacağız" diye konuştu.



Özcan, Niksar'a birkaç müze kazandırmak istediklerini belirterek, "İlçemizde taş müzemiz ve kent müzemiz var. Bir Niksar mutfağı müzesi, spor müzesi ve Niksar'ın değerleri yani Niksar'a katkı sağlamış insanlarımızın figüre edildiği bir müzeyi de beraber planlıyoruz ve Niksarımıza inşallah kazandırırız" dedi.

#Tokat
#Niksar Kalesi
#taş
#müze
9 yıl önce