|

Tek çatı altında 30 bin film

Türkiye’nin tüm film mirası, tek çatı altında toplanıyor. Ankara’da yapılacak Film Arşivi ve Sinema Müzesi, 30 bin filmlik kapasiteye sahip olacak.

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 20:53 - 28/12/2014 Pazar
Diğer
İki yıldır proje çalışmaları süren Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi, Türkiye’nin “film hazinesini” geleceğe taşımanın yanı sıra hem kültürel çekim merkezi hem yeni yaşam alanı olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nce 2 yıl önce Türkiye’nin film mirasına sahip çıkmak için ilk adımı atılan proje ile, başkente yeni bir soluk getirilecek. Projenin arşiv bölümü 30 bin film kapasiteli olacak.

ÖRNEKLER İNCELENDİ 

Bu kapsamda yurtdışındaki örneklerin incelenmesinin ardından ortaya konan proje, film arşivinin yanı sıra sinema müzesi, sinema kütüphanesi, film laboratuvarı, atölye ve sergi alanları, gala salonu, açık hava sineması, kafeterya ve hediyelik eşya bölümü gibi büyük bir yapıdan oluşuyor. Çeşitli kurumların ve koleksiyonerlerin elinde bulunan bu filmlerin Türkiye’de de tek bir çatı altında toplanması ise dünyada “film mirası” olarak adlandırılan bu zenginliğe sahip olduğunu göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.  

LABORATUVAR UNUTULMADI

Türkiye’nin film mirasının restore edilmesi, dijital ortama aktarılması da önem taşıyor. Bu kapsamda bir de film laboratuvarı inşa edilecek. Bu sayede, normalde adedi 50 bin lira olan restorasyon, devletin bünyesinde gerçekleştirilebilecek. 
#Türkiye Film Arşivi
#Sinema Müzesi
#film mirası
9 yıl önce