|

Tüp bebeğe güvenlik yazılımı

İnfertilite tedavisi gören çiftlerin kafalarını en çok kurcalayan soru ''yumurtam karışır mı?'' artık tarihe karışıyor! Tüp Bebek güvenlik sistemiyle anne ve baba adayından alınan örneklerin karışması artık tamamen imkansız!

Yeni Şafak
08:44 - 3/06/2015 الأربعاء
Güncelleme: 05:48 - 3/06/2015 الأربعاء
Yeni Şafak

Türkiye de her yıl 40 bin çift tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmayı tercih ediyor, ABD ve Avrupa ülkelerinde ise bu oran çok daha fazla.



Türkiye'nin ilk tüp bebeği 18 Nisan 1989′da Ege Üniversitesi'nde dünyaya geldi ancak aradan geçen 26 yıla rağmen hala tüp bebek konusunda özellikle güvenliğe ilişkin endişeler bitmedi. Öyle ki zaman zaman laboratuvar aşamasında sperm, yumurta örneklerinin karışması ya da döllenme işlemi sonrası saklanan embriyoların karışması sebebiyle adliyelere taşınan yüzlerce dosya var. Bu nedenle tedavi gören çiftlerin kafasını kurcalayan ve endişe yaratan sorunun ''acaba bir karışıklık olur mu?'' olması çok doğal görünüyor.



İlk kez bir Türk Yazılımcı Aşkın Kaymaz tarafından projelendirilen merkezde kullanılan Tüp Bebek Güvenlik sistemiyle bu soru da nihayet tarihe karışıyor



TÜP BEBEK GÜVENLİK SİSTEMİ NEDİR?

Hasta bilgi güvenliğini sağlayan sistemle amaçlanan daha önce kontrol tanıklık sistemiyle ve etiketleme ile yürütülen laboratuvar proseslerinde artık chipleme yöntemiyle her bilginin kayıt altına alınması ve hata payının sıfıra indirilmesi.



Sisteme göre; ebeveyn adayları merkeze girdikleri ilk andan itibaren hasta takip departmanında bir form açılıyor ardından anne adayına içinde tüm bilgilerinin kayıtlı olduğu bir chip bulunan bir bileklik takılıyor.. Bu chip yardımıyla anne adayı ve eşinin tüm bilgileri otomasyon sisteminden her aşamada (yumurta toplama, sperm örneği alınması, laboratuvar prosesleri vs) eşleştirilerek takip ediliyor.



Baba adayları içinse sperm örneği vereceği kaba elektronik bir chip yapıştırılıyor.. Bu özel chip baba adayının da tüm bilgilerini taşıyor.



Her iki chip içinde yer alan bilgilerin tüm işlemler esnasında eşleşmesi gerekiyor ki aksi takdirde sistem alarm veriyor ve bir sonraki adımı engelliyor.



Op.Dr.Aret Kamar sistemin yazılımı esnasında Ar-Ge çalışmalarını yürüttükleri için mutlu olduklarını söylerken böylece tüp bebek uzmanlarına en sık sorulan ''sperm ve yumurtam karışır mı'' sorusunun da tarihe karışacağını belirtiyor. Kamar, sistemin hastalara ekstra bir maliyet yüklemeyeceğinin de altını çizerken sistemi uygulayan ilk merkez oldukları için de mutlu olduklarının altını çiziyor.



#Tüp bebek
#Op. Dr.Aret Kamar
#Özel chip
٪d سنوات قبل