|

Türkçe E klavye

Boğaziçi Üniversitesi, on parmak yazım ilkelerini göz önüne alarak Türkçe’ye uygun klavye geliştirdi. 3 yıldır yürütülen araştırmalar sonucu tamamlanan ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen “E Klavye” için patent başvurusu yapılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:41 - 24/02/2015 Salı
Diğer
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Ekşioğlu liderliğinde ekip Türkçe’ye uygun yeni bir klavye çalışmalarında sona geldi. Ekip, klavyenin patenti için başvuru hazırlığında. Projeye ilişkin bilgi veren Ekşioğlu, projenin çıkış noktasını, klavye üzerindeki harflerin ergonomik yerleşimini araştırmak şeklinde açıklayarak, iyi bir klavye tasarımında en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu belirtti.

DAHA ERGONOMİK

Ekşioğlu, harflerin parmak kapasite ve hareketlerine göre en uygun dağılımı yazım performansını arttırırken, sağlık ve konfor açısından daha rahat kullanım sağladığını ifade etti. Klavyede harf yerleşim düzeninin optimal olmaması durumunda kullanıcının yazım performansı açısından sorun yaşayabileceğine vurgu yapan Ekşioğlu, el ve bileklerde karpal tünel sendromu, tenosinovit gibi kas-iskelet sistemi hastalıklarıyla karşı karşıya kalınabileceğine dikkati çekti.

F KLAVYE ELEŞTİRİSİ

E klavye deneye ve matematiğe dayanırken, F klavyenin bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu iddia eden Ekşioğlu, E klavyenin, aynı zamanda doğrulama testleri yapılmış “ilk ve tek” bilimsel klavye olduğunu öne sürdü.
#Boğaziçi Üniversitesi
#Doç. Dr. Mahmut Ekşioğlu
#E klavye
9 yıl önce