|

Uçak enkazını gördüğümde hüzünden robotlaştım

Magnum Photos foto muhabiri Jerome Sessini, Ukrayna’da düşen Malezya uçağının enkazını fotoğraflamaya gittiğinde gördüklerine inanamadığını ve hüzünlendiğini söylüyor. Sessini, "Duygusal otomasyon halindeydim. Hiç bir şey düşünemiyordum" diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 23:57 - 30/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Anadolu Ajansı'nın düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards'da Tekil Haber kategorisinde birinciliği “Doğu Ukrayna'da Çatışma” fotoğrafıyla Jerome Sessini almıştı. Sessini ile yarışmanın ardından, çektiği fotoğrafın hikayesini konuştuk. Fotoğrafı çektiği anda hissettiklerini 'inanılmaz hüzünlendim, duygusal otomasyona girdim' sözleriyle anlatan Sessini, ölen bir insanı çektiği için zaman zaman kamuoyunda eleştirildiğini de söylüyor.



HİÇBİR ŞEY DÜŞÜNEMİYORDUM


Magnum ajansı için çalışan Sessini, fotoğrafları o gün De STANDAARD ve TİME Magazine için çekmiş. Kaza alanına ilk vardığında gördüklerine inanamadığını söyleyen Sessini, “Derin bir sessizlik vardı, gördüklerim gerçekdışıydı. Psikolojik etki benim için çok önemliydi” diyor. O an hiçbir şey düşünecek halde olmadığını ifade eden Sessini duygularını, “O an inanılmaz hüzün duydum, etrafta bir robot gibi dolaştım. Fotoğrafı çektiğim anda 'duygusal otomasyon' halindeydim” sözleriyle anlatıyor.



HAFIZA KARTINI ALDILAR


Fotoğrafları çeken Jerome Sessini, bölgeyi terk etmek üzereyken bir grup üniformalı erkek tarafından durdurulmuş ve hafıza kartı alınmış. Ancak fotoğrafçı refleksi, Sessini'nin bu zor durumda öne atılmasına sebep olmuş: “Grup siyah SUV ile bölgeyi terk etmek üzereyken arabayı durdurmak için yolun ortasına atladım. Silahlı bir adam ne istediğimi sordu ve ben de 'hafıza kartım, lütfen!' dedim. İnanılmaz ama hafıza kartımı bana geri verdi, özür diledi. Bence gördükleri onu şok etmişti.”



OLAYLARIN SONUCUNU DEĞİŞTİREBİLİR


Jerome Sessini, fotoğrafının kazada ölen bir insanın görüntüsünü içerdiği için kamuoyunda zaman zaman eleştirildiğini söylüyor ve bu durumu şöyle değerlendiriyor: “Bu fotoğraf olan bitenlerin kurbanın etnik kimliği, lokasyonu ve arka planına bağlı olarak kamuda farklı bir karşılığı olduğunu gösteriyor. Kaç kişi Suriye, Irak veya Filistin'deki fotoğraflar yüzünden mahcup oldu? Bana göre her şey fotoğraflanabilir, önemli olan özneyle aranızdaki mesafe. Bazen etkileyici bir fotoğraf ve herhangi bir resim arasındaki fark gerçekliğin keskin çizgisini kırabilir ve olayların doğuracağı sonuçları değiştirebilir”



12 bin kare yarıştı


Magnum Photos foto muhabiri Jerome Sessini'ye birinciliği kazandıran fotoğraf, Amsterdam'dan 283 yolcu ve 15 mürettebatla Kuala Lumpur'a giden Malezya Havayolları'nın, Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde düşen MH17 sefer sayılı uçağının enkazında çekilmişti. Enkaz yaklaşık 15 kilometrelik bir alana yayılırken, uçaktakilerden kurtulan olmadı. Kimi yolcular, emniyet kemerleri bağlı halde koltuklarıyla birlikte bulundu. Sessini'nin fotoğrafı da böyle bir sahneyi gösteriyordu. Haber ve spor fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirildiği ve her bir kategoride ilk üçe giren fotoğrafların belirlendiği yarışmaya, 100'ü aşkın ülkeden yaklaşık 12 bin fotoğraf ile başvuru oldu. Jerome Sessini ise yarışmayı bir arkadaşından duymuş ve başvurmuş. Jerome Sessini, ödülü kazandığı için mutlu olduğunu, jüriyi oluşturan isimleri öğrendiğinde ise böyle kaliteli bir jüri tarafından ödüle layık görüldüğü için onur duyduğunu da ifade ediyor.



#fotoğraf
#Magnum Photos
#Jerome Sessini
9 yıl önce