|

Ümraniye Belediyesi 8 bin Suriyeli'yi bağrına bastı

Vatanlarından uzakta yaşayan binlerce Suriyeli, Ümraniye Belediyesi'nin 'Misafirlerimizin Davetlisiyiz' sloganıyla duyurduğu 'Muhacir Suriyelilerin Kültür Şenliği'nde bir araya geldi. Ümraniye Meydanında düzenlenen coşkulu etkinlikte Suriye kültüründen örnekler sergilenirken Belediye Başkanı Hasan Can'ın konuşmasının tamamını Arapça yapması geceye programa damga vurdu.

Yeni Şafak
19:32 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:54 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

2011 yılında çıkan iç savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan Suriyeli vatandaşların birçoğu Türkiye'nin farklı bölgelerinde çadır kentlerde yaşarken bir kısmı da büyük şehirlerde yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. 8 bin den fazla Suriyeli muhacirin yaşadığı Ümraniye'de evlerinden ve vatanlarından uzakta hayatlarını idame ettirmeye çalışan Suriyelilere sahip çıkan Ümraniye Belediyesi, ilçede bulunan binden fazla aileye yardım etmeye devam ediyor. Erzak, ekmek, kömür, soba, battaniye gibi temel ihtiyaçların yanı sıra Suriyeli çocukların eğitimleri konusunda da desteğini sürdüren Ümraniye Belediyesi, bu sefer Suriyeli muhacirlere ilişkin unutulmaz bir kültür şenliğine imza attı.



Ümraniye Meydanı'nda düzenlenen şenliğe; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra eşi Saliha Can, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Conkar, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce ve Suriye Çiçekleri Okul Müdürü Samir Bekir, STK temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda Suriyeli vatandaş katıldı.



Ümraniye Meydanında kurulan etkinlik alanında Ümraniyelilere Suriye mutfağının vazgeçilmezi felafel, mütebbe, humus, Şam tatlısı ve Arap ekmeği ikram edildi. Yöresel kıl çadırda mırra (Arap kahvesi) ikram edilen etkinlikte minik Suriyeliler şişme oyun parkında şenliğin tadını çıkardı. Suriye Çiçekleri Okulu öğrencilerinin Kuran'ı Kerim tilavetleriyle başlayan programda Suriye'ye özgü kılıç kalkanlı folklor gösterisi seyircilerden büyük beğeni aldı.



100 yıl önce tek millettik

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın konuşmasının tamamını Arapça yapması etkinliğe katılan Suriyelilerin yoğun alkışları ile kesildi. Can konuşmasında şunları söyledi: “Ey Suriyeli kardeşlerim; Ülkemize, İstanbul'a ve Ümraniye'ye hoş geldiniz. Siz bizim kardeşimizsiniz! Çünkü Allah Teâlâ kitabında şöyle buyuruyor; “ Muhakkak ki müminler kardeştir.'' Bundan dolayı hepiniz Müslüman kardeşlerimizsiniz. Bugün siz Muhacirsiniz, bizde Ensarız inşallah. 100 yıl önce hepimiz bir memleketteydik. 100 yıl önce hepimizin vatanı birdi. Bundan dolayı siz ve biz yani hepimiz bir vatanın ailesiyiz. 100 yıl önce Çanakkale' de, Gelibolu'da ve Sarıkamış'ta tüm Müslüman ülkelerden; Halep, Şam, Bağdat, Yemen, Bakü, Kırım, Bosna ve Kosova, Gümülcine, Trakya ve Anadolu'dan tüm Müslümanlar Çanakkale ve Sarıkamış'a gittiler. Hepinizin ataları bizimle Çanakkale'de ve her yerde cihat ettiler. Zafer için savaştılar. Bundan dolayı Çanakkale sizin ve hepimizin zaferidir. 45 gün önce Ümraniye Belediyesi olarak, Bosna Hersek'te programımız vardı. Çanakkale zaferi ile alakalı bir program yaptık. Çünkü Bosna'dan 15 bin kişi bu savaşa katılmıştı. Ve onların çoğu orada şehit olmuştu. Ve yine Halep, Suriye, Şam, Bağdat, Libya, Kahre ve Yemen'den tüm Müslümanlar bu cihadımıza katıldılar ve Rabbimizin huzuruna kavuştular. Yıllar önce bizimle beraberdiniz. Bugünde bizler sizinleyiz."







Suriye-Ümraniye kaynaşması

Muazzam bir programa şahitlik ettiğini dile getiren AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Conkar ise “ Ümraniye'de 8 bin Suriyeli kardeşimiz var. Bunların bütün bilgilerini belediyemiz değerlendirmiş ve onlara kendi kültür evlerinde eğitim imkânı sağlıyor. Suriyeli kardeşlerimizin, misafirlerimizin diğer ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da belediyemiz büyük gayret gösteriyor" dedi. Çalışmaları nedeniyle Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'a teşekkür eden Conkar, “Bugün ise burada bir anlamda kültür buluşması tarzında Suriyeli kardeşlerimizle Ümraniyeli vatandaşlarımızın bir araya geldiği, Suriye kültürünün sergilendiği, Suriye yemeklerinin ikram edildiği güzel bir ortam var. Aynı zamanda bu program buradaki Suriyeli kardeşlerimizle Ümraniyeli vatandaşlarımızın kaynaşmasını sağlayacak" şeklinde konuştu.





#Ümraniye
#Suriyeliler
#Ümraniye Belediyesi
#Hasan Can
9 yıl önce