|

Yaşar Kemal'e veda

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazına siyaset, iş ve sanat dünyasından bir çok kişi katıldı. Yaşar Kemal kılınan namazın ardından, 50 yıl evli kaldığı Tilda Kemal’in Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabrinin yanına defnedildi.

Oktay Yıldırım ve
04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 23:00 - 2/03/2015 Pazartesi
Bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 92 yaşında hayatını kaybeden yazar Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Yaşar Kemal için Teşvikiye Camisi’nde cenaze töreni düzenlendi. Ünlü yazarın cenaze töreni için emniyet güçleri cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

TABUTA "AYŞE"Lİ ÇELENK

Cenaze namazından önce Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli ile diğer yakınları taziyeleri kabul etti. Yaşar Kemal’in tabutunun üzerine üzerinde “Ayşe” yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İsveç Büyükelçiliği çelenk gönderdi. 

HER KESİMDEN İNSAN BİR ARAYA GELDİ

Cenaze namazına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında yer aldığı siyasetçiler ve devlet adamları katıldı. 

14 YIL SONRA BULUŞTULAR

Musalla taşının önüne, “Güle güle usta” yazılı Yaşar Kemal fotoğrafları konuldu. Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı. Namazın ardından Yaşar Kemal’in cenazesi sevenleri ve yakınları tarafından omuzlara alınarak, alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşındı. Bu sırada Kemal’in tabutuna vatandaşlar tarafından karanfil atıldı. Yaşar Kemal’in cenazesi daha sonra defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı’na götürüldü ve 50 yıl evli kaldığı ve 2001 yılında hayatını kaybeden Tilda Kemal’in kabrinin yanına defnedildi.

Kendi sesinden türkülere alkış

Usta yazar Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda "veda töreni" düzenlendi. Gazeteci yazar Zeynep Oral'ın sunumuyla gerçekleşen törende Nebil Özgentürk'ün hazırladığı "Yaşar Kemal Belgeseli" gösterildi. Belgesel gösterimi sırasında Yaşar Kemal'in konuştuğu, türkü ve ağıt söylediği bölümler büyük alkış aldı. Sahnede yazarın kitaplarının sergilendiği törende ünlü piyanist İdil Biret de Yaşar Kemal'in anısına piyano çaldı.


Babamla aynı yerde çalıştılar

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kemal’e Allah’tan rahmet dilediğini söyledi. Gül, Kemal’in babasının arkadaşı olduğunu ve bunun kamuoyu tarafından pek bilinmediğini anlatarak, “Bazen telefonla da görüşürlerdi. Kayseri’de fabrikada beraber çalışmışlar. Hatta geçen Kurban Bayramı'nda telefonla görüşmüşler” ifadelerini kullandı. 


Türk edebiyatının görkemli çınarı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Hepimizin başı sağolsun” diyerek sözlerine başladı ve şunları kaydetti: “Edebiyat çınarımızı yitirdik. Onu bugün sonsuza, ezele uğurlayacağız. O Türk edebiyatının görkemli bir çınarıydı. Çukurova’yı, destanı, gazeteciliği, röportajı, sanatı, sevgiyi, barışı ondan öğrendik.”


Öldüğü gün barış mesajı verildi

Yaşar Kemal’in vefatına ilişkin büyük üzüntü duyduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hakk’a yürüdüğü gün Türkiye’ye büyük bir barış umudunun mesajının verildiği bir gün.

Bu da herhalde tesadüf değildi. Yaşar Kemal’e yakışan ölüm böyle bir günde olabilirdi ancak” diye konuştu.
#Yaşar Kemal
#Yaşar Kemal cenaze
#Yaşar Kemal veda
9 yıl önce
default-profile-img