|

Yazar Mehmet Serhan Tayşi vefat etti

Eski Millet Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü yazar Mehmet Serhan Tayşi Efendi, 73 yaşında hayatını kaybetti. Tayşi'nin cenazesi bugün ikindi namazını müteakib Fatih Camii'nden kaldırıldı.

Yeni Şafak
13:23 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 17:19 - 28/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Adana'da 1942'de doğan Eski Millet Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü yazar Mehmet Serhan Tayşi vefat etti. 33 yıl Fatih Millet Kütüphanesi'nde görev yapan, tarihçi Tayşi'nin cenazesi bugün ikindi namazını müteakib Fatih Camii'nden kaldırıldı.



Mehmet Serhat Tayşi kimdir?


İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1970 yılında Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nde göreve başladı.



Kütüphaneye memur, bölüm şefi, uzman, başuzman, müdür yardımcısı ve müdür olarak hizmet eden Tayşi, kütüphanecilik, kütüphaneler, kitaplar, kültür ve tarih konulu makaleler kaleme aldı. Çok sayıda klasik Osmanlı eserini bugünün Türkçesine kazandıran Tayşi hakkında, kendisiyle yapılan söyleşiye dayanarak hazırlanmış “Ali Emiri'nin İzinde" adlı bir eser bulunuyor.



Yazar Haydar Murad Hepsev Bey, Mehmet Serhan Tayşi'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin peşine düştüğü bir kitabın verilmemesi için yaptığı mücadeleyi de aktardığı yazısında Tayşi Efendi hakkında şunları yazmış:



Ali Emiri Efendi'nin izinde Mehmet Serhan Tayşi beyefendi


Kitaba, kütüphaneye, kitapları sevdirmeye ve kitapseverlere adanmış bir ömür. Aslında sadece bu cümle bile yeterli onu tarif etmeye lakin böyle bir zattan bahsedince kalem durmuyor bir türlü..


Kitaba çok değer veren bir aileden geliyor, küçük yaştan itibaren kitabı ve okumayı çok seviyor, üniversite tahsilini tamamladıktan sonra kütüphanecilik mesleğine giriyor ve dile kolay 32 sene kitapları korumaya, okumaya ve okutmaya gayret ediyor. Bununla da kalmıyor, çok değerli araştırmalar yaparak, makale ve kitaplar yazarak insanları aydınlatmaya çalışıyor. Bütün ömrü boyunca biriktirdiği 5 bin seçkin kitabı bir vakfa bağışlıyor.


Millet Kütüphanesi'ni kuran Ali Emiri Efendi Hazretleri'nin hayrülhalefi Mehmet Serhan TAYŞİ'den bahsediyorum. Mehmet Bey, yalnızca bir kütüphaneci ya da kitapsever değil; güleryüzlülüğü, kütüphaneye gelen herkesle ilgilenmeyi kendine kudsi bir vazife edinerek kitap dergahının dervişi olmuş bir gönül adamı. Kitapsever olmak da kolay değil elbette lakin aynı zamanda kitabı sevdirmek de her kişinin değil Mehmet Serhan TAYŞİ'ni kârı olmuştur; (bu satırların yazarı da bunun canlı şahididir, yazının sonlarında aktaralım bu hatırayı inşaallah.)


Bu değerli zatın hatıratının çıktığını duyunca (600 sayfalık) kitabı temin edip hemen okumaya başladım ve uykusuz kalmak bahasına elimden bırakamadım, 3 günde bitirdim demeyeyim adeta içtim. Kendisini acizane tanıyor ve seviyordum zaten; üstüne üstlük benim de gençliğimin bir kısmı İzmir'de geçmişti, İstanbul Edebiyat Fakültesi mezun olduğum okul olmuştu; bahsettiği kişilerin birçoğunu ben de tanıyordum, biraz da bunun için üç yudumda içtim. İçtim lakin en kısa zamanda sindire sindire yeniden okumak istiyorum.


Kitabın ortaya çıkışı, Taha Kılınç Bey'in özverili çalışmalarıyla mümkün oluyor; haftada bir veya iki gün Taha Bey, Mehmet Bey'in evine geliyor, zekice suallerle üstadı konuşturuyor; bunları kayda alıyor. İki sene devam eden bu çalışmadan sonra kaydedilmiş konuşmaların çözümüne başlıyor, bu da yetmiyor üstadın doğduğu ve büyüdüğü yerlere gidiyor, okuduğu okulları ziyaret ediyor. Bütün bu işler altı sene sürüyor. Taha Bey'e de özverisi, sabrı, fikr-i takibi ve çalışkanlığından ötürü müteşekkiriz, Allah teala hazretleri razı olsun.


#Mehmet Serhat Tayşi
#tayşi vefat etti
#tayşi cenazesi
9 yıl önce