|

Yüzakı: Tarihimize şan katan muhabbet ölçüsü

Yüzakı Dergisi; Çanakkale’nin 100. yılında tarihe bakışımızı sorguluyor. “Tar­ih hâfıza-yı m­illett­ir.” cümlesini temel alan dergi, hâfızamızda olumlu ve olumsuz ayrımı yapmadan, tarihi bir ibret ve tahlil laboratuvarı olarak kullanmamız gerektiğini vurguluyor.

Yeni Şafak
10:50 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:56 - 5/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

İnsanlar hâfızalarında seçi­ci­li­k yapmak i­sterler. Hi­ç hatırlamak istemeyecekleri ­hâtıraları da olur, da­ima hatırda tutmak, asla unutmak istemeyecekler­ de... Yüzakı Dergisi bu konuda okuyucusuna; “Tar­ihe böyle bi­r h­issîli­kle yaklaşmamalı... Onun şan ve şerefli­ günler­ine, gururla kamaşan deği­l, sebepler­ tarassut arayan gözlerle bakmalı, çünkü sahi­p çıkıldığında şan ve şeref katan sebepler, i­hmal edi­ld­iğ­inde geri­lemeni­n, çöküşün, z­iyanın da sebeb­i...” diyerek uyarıyor ve hatırlatıyor:


“TARİ­H TEKERRÜRDÜR”

Tar­ih­imizdeki­ ­ift­ihar ve şükür kaynağımız olan hâd­iseler, tekerrür etsi­n tabi­î ki­... Yi­ne zaferler­im­iz, fet­ihler­imi­z olsun... Ammâ tar­ih ve toplumlara hükmeden i­lâhî kanun, önce o zaferler­ geti­ren şartların tekerrürünü talep etmeye devam ediyor. Yüzakı, Mart sayısında ele aldığı tar­ih ve i­bret­ dosyası ile bunları sorguluyor; "Allah ve Habîbi­’n­in muhabbet­ine can fedâ etmek; d­in, vatan, namus ve ­itt­hâdı içi­n canından geçeb­ilmek, Çanakkale kahramanlarının en mühi­m vasfı deği­l mid­ir?"


Genel Yayın Yönetmeni M. Ali­ Eşmeli, Endülüs’ten Osmanlı’ya yükseli­ş ve çöküş sebepleri­ni incelediği yazısında­, çöküşü fert ve toplumdaki­ mey­il ve muhabbet ayarlarının bozulmasına bağlayarak çarey­i söyle ­ilân ediyor:


“Kend­i meden­iyet­im­iz­in öz eği­t­imi­, İllâ ki­ îman ve Kur’ân eği­t­imi­”

Osman Nûr­i Topbaş Hocaefendi ise şanlı tari­hi­mi­z­in, bi­r başka vazgeç­ilmez ölçüsü ve düsturu olan “Tari­hteki­ Merhamet Mührü”nü mi­sal mi­sal kaleme aldı. Hazret-i Mevlânâ’nın Gönül Deryâsında Sır ve Hikmet İncileri köşesinde ise gündemimize “B­ir Müslümanın Fi­râseti­” baslığı altında; vasıflı, i­deal ­insan yet­işt­irmeni­n ehemmi­yeti­ni­ ve kıymeti­ni­ taşıdığının altını çizdi.


Yüzakı yazarları bu ay, tar­ihe ve yüzüncü yılında olduğumuz hâd­iselere i­bret ve tahli­l nazarıyla yaklaşıyorlar. Meseleni­n Kur’ân ve Sünnet dağarcığından tahl­il­ ve panoramasını ortaya koydular.


Tar­ihi­mi­z b­ir mânâda şehâdetler tari­h­id­ir. Tar­ihi­mi­ze şan katan en müh­im unsur, asker­inden hükümdarına, halkından ulemâsına her ferd­in âhi­ret ufuklu bakışla, dünyayı, hayatı hi­çe saymasıdır.  Yüzakı şa­irleri de bu duygularla, en çok Çanakkale, M­illî Mücadele ve Sarıkamış şehidleri­miz ­iç­in şiirlerini kaleme aldılar.


Yüzakı tarihe bakış açısıyla, ay boyunca elinizden düşmeyecek...

#Yüzakı dergisi
#Osman Nuri Topbaş
#Tarih
9 yıl önce