|

Kansere obezite ameliyatı

Obezitenin arttığı son yıllarda kanser hastalığı oranı da artıyor. Uzmanlar, kanserin obezite ile ilişkisinin büyük olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre aşırı kilo bile kanser hastalarının tedavisinin önünde büyük bir engel. Bu nedenle kanser hastalarına obezite cerrahisi de uygulanıyor.

Yeni Şafak ve
07:32 - 5/05/2015 Salı
Güncelleme: 04:34 - 5/05/2015 Salı
Yeni Şafak

Antalya'da özel bir hastanenin Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, obezitenin kanser hastaları için çok önemli bir sorun olduğunun altını çizerken, “Obezite özellikle hormonların yer aldığı yumurtalık kanseri, meme kanseri, pankreas kanseri ve vücuttaki birçok kanser türü ile direk ilişkilidir. Obeziteyi sadece bir vücut ve görünüş problemi olarak algılamamalıyız, bu sadece estetik bir problem değildir" dedi.



Kanser hastalarına obezite cerrahisi uygulanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Gürkan, “Şişmanlıkla kanser arasında çok büyük bir orantı var. Bu nedenle kanser hastalarına obezite cerrahisi uygulanıyor. Aşırı kilo kemopterapi alan hastalarda çok ciddi bir problem. Obeziteyi ortadan kaldırınca kanser tedavisinde ciddi bir iyileşme sağlanıyor. Her hastaya bu ameliyat uygulanmıyor. Vücut kütle endeksine bakıyoruz. Bizim tedavimize ne kadar etkili olduğuna bakıyoruz. Kanserde kilo kaybı oluyor elbette ama çok yüksek bir vücut kütle endeksi çok yüksekse, hastanın kemoterapisine engelse obezite cerrahisi yapılabiliyor” diye konuştu.



20 SENE SONRA AMELİYAT OLMAYABİLİR


Bundan 20 yıl sonra kanserle ilgili büyük ameliyatlar yapılmayacağını kaydeden Prof. Dr. Alihan Gürkan, “Kanserin büyük kısmı gen ve ilaç tedavisiyle, girişimsel radyolojiyle, teknolojiyle yenilebilecek. Kanserde 20 yıl sonra çok büyük ameliyatları yapmıyor olabiliriz. Bunun yerine ilaçlar, yönlendirilmiş ilaçlar, kanser hücrelerini hedef alan ilaçlar bizim için kurtarıcı olacak” şeklinde konuştu.



Kanserin birinci sebebinin sigara olduğunu bildiren Prof. Dr. Gürkan, “Dünyada sadece akciğer değil her türlü kanserde en büyük etken sigara. Bir sürü etken var. İşlenmiş gıdalar, stres gibi faktörlerle birlikte bilerek kendimizi zehirlemeye gerek yok. Bu yüzden sigarayı bırakın” diyerek vatandaşları uyardı.







#Kanser
#Obezite ameliyatı
#Prof.Dr. Alihan Gürkan
#Antalya
9 yıl önce