|

Tarih yalnızca kahramanları mı yazar?

Derin Tarih dergisinin Eylül sayısında okuyuculara Cevat Rıfat Atilhan'ın kaleme aldığı Filistin ve Suriye Cephesinde Kahramanlar ve Hainler adlı kitap hediye ediliyor. Yakın tarihe ilgi duyanların elinden düşürmeyeceği bir kitap.

Batuhan Aksu
00:00 - 16/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:33 - 16/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Tarih yalnızca kahramanları mı yazar?
Tarih yalnızca kahramanları mı yazar?

'Yakın Tarihimiz, karanlıklarla dolu bir mağaraya benziyor' desek hata etmiş olmayız. Öylesine karanlık bir mağaradayız ki kimlerle karşılacağımız belli değil. Ya karanlıklara 'aydınlık' diyerek kendimizi kandıracağız yahut elimize fener alıp bütün bu karanlıkları aydınlatacağız. Derin Tarih'in amacıysa ikinci şık elbette! Uzun bir süredir okurlarına yakın tarihi aydınlatan kitaplar armağan eden Derin Tarih'in Eylül sayısında Cevat Rıfat Atilhan'ın kaleme aldığı Filistin ve Suriye Cephesinde Kahramanlar ve Hainler misafir oluyor düşünce ufuklarımıza. 1912'de teğmen olduktan sonra Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ile Suriye, Filistin ve Sina cephelerinde I. ve II. Gazze Meydan Savaşlarına katılmış, Türkün kurtuluş mücadelesinde Zonguldak ve çevresi cephesi kumandanlığını yaparak 'Milis General'liğe hak kazanmış büyük bir asker Atilhan. Onlarca kitap ve yüzlerce makaleyle yakın tarihimize unutulamayacak katkılarda bulunan, Yahudilerin ülkemiz hakkındaki faaliyetlerinden tutun da Siyonizm'in Filistin'de hakim güç olma çabalarına kadar herkesin kolay kolay yazamayacağı bahisleri dile getiren, masonlarla da tam bir mücadele halinde olan Atilhan, davası uğruna sonuna kadar mücadele etmeyi vazife edinen bir ruh… Kitap büyük mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek'in haftalık olarak çıkardığı efsane Büyük Doğu dergisinde 26 kısım halinde tefrika edilen 'Görünmeyen İnkılap' adlı yazıların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Kitaba, Tanzimat'ın zararlarıyla başlayan yazarın şu cümlesi gayet manidar: 'Asırlarca kanımızı emmiş olan Garp'ın emeli, Türkleri Hıristiyanlaştırmak, İslam dünyasından ayırmak ve böylece zengin, Müslüman memleketlerin malını, mülkünü ve servetini ruhuyla beraber sömürüp talan etmektir.' Daha sonraysa başlıyor hatıralarını anlatmaya… Neler söylemiyor ki? İsmet Paşa'nın Şam'da tellallarla aratıldığı halde bulunamadığından tutun da, Milli Mücadele'nin hakiki başlatıcısının Mersinli Cemal Paşa olduğuna kadar pek çok bilinmeyen önce şaşırtıyor, sonra yavaş yavaş içine çekiyor okuyucuyu.

Sahte kahramanlar sahnede

Gazze'deki askerlerimizin iki muharabeyi bütün imkânsızlıklara rağmen kazandığını öğrenince gururlanacaksınız. Peki bu topraklar çok kısa bir süre içerisinde nasıl kaybedildi? Son Osmanlı topraklarının 'kahramanlar' tarafından yapılan bir mücadele sonucu nasıl kaybedildiğini öğrenince duygulanacak, 'hainler'in ihanetlerini okuduğunuzda sinirlerinize hakim olamayacaksınız! Yazara göre bu mücadele Samsun'da değil, Anadolu Selçukluları'nın kadim başkenti Konya'da başlamış. Haçlı Seferleri'nde Frederich Barbarossa'nın kanlı çizmeleriyle çiğnediği bu ovaları torunlarının da çiğnemesinin önünü kapatmak için olsa gerek, kahramanca mücadelelerde bulunmuş askerlerimiz. Sonuçta, Anadolu'dan çıkmadan Göksu Irmağı'nda zırhıyla boğulan Frederich gibi torunları da aynı akıbete uğradılar. Ancak bugüne kadar 'İslam'ın son ordusu' olan kahraman askerlerimiz gölgede kalmış, bütün zaferler 'tek adam'a bağlanmıştır! Büyük mücadelelerle dolu bu yıllar karanlıklar altında kalmış ve kendisini aydınlatacak elleri beklemektedir! Derin Tarih de bu karanlık yılları aydınlatmayı vazife bilmiş, bunun için mücadele etmektedir. Dileriz bu kitapçık tarihimizin bu karanlık kısmını aydınlatır ve gerçek 'kahramanlar' ve 'hainler'in kimler olduğunu öğretir!

Kitabın Künyesi:

Cevat Rıfat Atilhan

Filistin ve Suriye Cephesinde Kahramanlar ve Hainler

80 sayfa

Derin Tarih Kültür Yayınları

11 yıl önce