|

Türkiye'nin bir asrı

1768-1774 Osmanlı-Rus Harbi Avrupa'da Şark Meselesi'ni tekrar gündeme getirdi. Bu, Türk İmparatorluğu'na büyük bir ilginin de uyanmasına vesile oldu. 1747–1762 yılları arasında İstanbul'da İngiltere elçisi olarak görev yapan Sir James Porter, bu dönemde yazdıklarıyla bu ilgiye büyük katkılarda bulundu.

YENİSAFAK.COM.TR / KİTAP
00:00 - 11/01/2014 Cumartesi
Güncelleme: 17:24 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin bir asrı
Türkiye'nin bir asrı

Porter, bugün İngiltere Ulusal Arşivi'nde muhafaza edilen ve Türk tarihi için çok değerli bilgiler ihtiva eden binlerce sayfalık raporlar kaleme aldı. Raporlar yanında, elçilik döneminde edindiği tecrübeleri paylaşmak ve dönemin Türk politikasına yön vermek için elinizdeki bu kitabı yazdı. Eser, Porter'ın torunu George Larpent'ın eklemeleriyle daha da zenginleştirildi. Larpent, dedesinin eserini kendi eklemeleriyle beraber yeniden yayınlarken eserden şöyle söz etmekteydi: 'Günümüzde Türkiye ve Osmanlı'ya duyulan ilgi, kuzeydeki düşmanlarına gösterdikleri cesur direniş noktasında mümkün olduğunca abartılmışken, geçmişteki ve halihazırdaki Türkiye hakkında tam ve şümullü bir açıklama sunmak ve bizim kadim müttefiklerimizin daimi rejenerasyon ve gelişimi hususunda ne umutlar beslenebileceğini göstermek gayesinde olan bu ciltlerin basılması için özür dilemek hiç de gerekli olmayacak… Sonuç olarak editör, doğunun 'Can Sıkıcı Sorunu' hakkında kendi görüşlerini karıştırmak istemediğini ama hakkında çoktan yazılmış çalışmaların bu meselede doğru bir yargıya varmayı neredeyse imkansız kılacak derecede farklı görüşleri açıkladığı bir ülkeye dair bilgimizi artıracak gerçekleri sunmaktan memnun olduğunu ekleyebilir'.

Dede ve torunun Osmanlı İmparatorluğu hakkında yazdıkları, uzun yıllar başta İngiltere olmak üzere Avrupa'daki Türk algısını da şekillendirdi. Entelektüel bir İngiliz elçisinin 'Şark Meselesi' hâlinde telakki edilmeye başlayan Osmanlı İmparatorluğu'na dair eseri bugün halen başvuru kitaplarından biridir.

Türk tarihi için bu denli önem arz eden eserin Esma Selçuk Demir tarafından yapılan tercümesi, Doç. Dr. Erhan Afyoncu ve Dr. Uğur Demir editörlüğünde Yeditepe Yayınevi tarafından yayınlandı.

10 yıl önce