|

Bediüzzaman, annesinin duasıdır

Bediüzzaman Said-i Nursi''nin ilim deryalarında yüzmesi için fiili duayı eksik etmeyen, çocuğunu abdestsiz emzirmeyen Nuriye Ana''nın hayatı, günümüz annelerine ders niteliğinde...

Aysel Yaşa
00:00 - 6/07/2014 Pazar
Güncelleme: 23:07 - 6/07/2014 Pazar
Yeni Şafak
Bediüzzaman, annesinin duasıdır
Bediüzzaman, annesinin duasıdır

Bediüzzaman Said Nursi''nin ''En esaslı dersi validemden aldım'' diyerek sıklıkla Risale-i Nur okuyanlara hatırlattığı Nuriye Ana''nın hayatı Hülya Yakut Üstündağ tarafından kaleme alındı. Nesil Yayınları''ndan çıkan romandan, hakkında, günümüze çok az bilginin ulaştığı Nuriye Ana''nın hayatı birçok farklı detayıyla okuyucuya aktarılıyor. Bediüzzaman''ın Annesi Nuriye Ana kitabı, üzerinde uzunca zaman düşünülmüş bir emeğin sonucu. Çocuğunu 9 yaşında gurbete yollayan ve şefkat ve merhamet timsali ümmi bir anne olarak bilinen Nuriye Ana''nın hayatını bilgi ve birikimiyle kurgulayan yazar Üstündağ ''Malumunuz olduğu üzere Bediüzzaman''ın annesine ait bilgiler yok denecek kadar azdır. Elimizdeki bu sınırlı bilgi ve belgeleri, ben daha çok hayalimde çoğaltarak yazmaya çalıştım'' diyor. Belgelerden, hatıralardan; rüyalardan ve daha çok da hayallerden beslenerek oluşan roman, yazarın hayal mekanizmasını harekete geçirmesiyle vücuda gelmiş.

HİÇBİR ZALİM ONU EĞMESİN

Çocuklarını Kur''ân ve sünnet üzere terbiye eden; sımsıcacık kalbiyle, evlatlarını hayırla yetiştirmek için çırpınan, ilk muallim vasfını taşıyan Nuriye Ana''nın hikâyesi Bitlis''in Hizan ilçesinin Nurs köyünde başlıyor. Asrın müceddine, garibüzzamana, çağın ve modern zamanın âlimi olan Bediüzzaman Said Nursî''ye annelik yapan Nuriye Hanım''ın hem annelik hem de kadınlık vasfı romanda iyi bir şekilde ortaya koyuluyor. Satırlar arasında dolaşırken sayfalarca anne babalık üzerine yazılan yazıları bir kenara itecek ayrıntılarla karşılaşmak mümkün. Küçük oğlu Said''e ilim isteyen Nuriye Hanım, bebeğini asla abdestsiz emzirmezken, onun ilim deryasında yüzmesi için filli duasını da etmiş bulunuyordu. ''Hiçbir zalim onu eğemesin, hiçbir âlim onu yenemesin'' duası, hiçbir gece kaçırmadığı teheccüd namazları, ibadetlerindeki hassasiyeti oğlu Said''e ziyadesiyle sirayet etmiş diyorsunuz romanı okurken.

İLK SÖYLEDİĞİ KELİME: ALLAH

Nuriye Hanım''ın rüyaları da okuyucuya birçok önemli noktayı işaret ediyor. Yine bir gün oğlu kucağındayken daldığı rüyadan ''Korkma Nure Hanım. Merak etme, senin oğlun düşmez, o zirvelerin adamı… Harp meydanlarında onlarca saat su içinde yarı baygın kalır yine düşmez. Düşman ordularının başkumandanı karşısında dimdik durur, yine düşmez'' sedasıyla uyanan Nuriye Ana''nın, o gün Said''e ana olmanın lütfuna eriştiğinin altı çiziliyor.

İlmin anahtarını oğluna veren ilk kişi olan Nuriye Hanım''ın oğlunu ağladığı vakitlerde ''Hu hu hu Allah/ La ilahe illallah'' nidasıyla sakinleştirdiği ve Said''in sırf bu nedenle konuşmaya başlarken söylediği ilk kelimenin Allah olduğu da etkileyici bir dille aktarılmış okuyucuya.

Ezcümle, romanı okurken bir hayal bahçesinde geziniyorsunuz, yaşanmışlıklara, Nurs köyüne, bir anneye, fedakâr bir babaya ve kıymetli evlada uzaktan bakıyorsunuz. Nuriye Hanım''ın hassasiyetleri, kendinizi sorgulamaya iterken, bir evlat ve annenin ilim toprağında birlikte büyümelerine imrenerek bakıyorsunuz Yetiştirecekleri çocuklara uygun formüller bulamayan günümüz annesine ipuçları sunan kitabı, ince eleyip sık dokumakta ve başucunda tutmakta fayda var.

Kitabın künyesi:

Bediüzzaman''ın Validesi Nuriye Ana

Hülya Yakut Üstündağ

Nesil Yayınları

Mayıs 2014

310 sayfa

10 yıl önce