|

Bir İhtimal daha var...

Selam Sancı’nın ikinci romanı İhtimal, toplumsal çöküntünün ağır bastığı bir dönemde, umarsız ve yalnız bireylerin mutlu olmaya çabalamalarını konu ediyor.

00:39 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:44 - 18/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak
MÜNEVVER SOYLU

“Oysa Remzi’nin kitapçıya yeniden gelme ihtimali ne kadar azdı.” Romanda bir bölüm böyle bitiyor.


İhtimal, toplumsal çöküntünün ağır bastığı bir dönemde, umarsız ve yalnız bireylerin mutlu olmaya çabalamalarının, böyle bir ihtimale bel bağlamalarının romanı; Espas’tan sonra Selma Sancı’nın ikinci romanı.


Ama bu kadar değil; roman kişileri, hem son derece sahici, hem toplumsal temsil niteliği olan kişiler; özel tarihleri, genel tarihin uyumlu bir bileşimi. Selma Sancı bu bileşimi büyük bir yüreklilikle yapmış, değişik bir bakış açısıyla anlatmış. Özenli diliyle, sürükleyici hikâyesiyle ortaya roman tadında bir roman çıkmış. 

Romanda, Nihan’ın ayrı düştüğü sevgilisine yeniden kavuşma çabasına tanık oluyoruz. Hapisten çıkan Remzi’yle karşılaşmış, öğrencilik yılları ve kuzeni Güzin’le ilişkileri zihninde hala canlı. Ama bu arada Güzin yurtdışına gitmiş, eski arkadaşlarının görüş ayrılıklarını nasıl algıladığı roman okuru için ilginç. 

İhtimal’in heyecanlı hikâyesinde, romanın en temel kişileri Nihan’la Ali’nin peşine düşüp Cağaloğlu yokuşunu ve Ankara Caddesi’ni coşkuyla inip çıkıyoruz. Eski kitaplar satan kitapçı dükkanı yokuşta, telefon için Büyük Postane’ye, yemek için çevredeki mekânlara giriyoruz. Romanın odak noktası her ne kadar Nihan’ın kalp ağrısı görünse de birkaç ayda yaşananlar çerçevesinde kitapçı Ali de en az Nihan kadar, çeşitli ihtimallere bağlı durumlarla karşı karşıya. Nitekim Ali, birçok bölümün anlatıcısı; hayat hikâyesini, boşandığı karısına olan duygularını, annesine düşkünlüğünü ve annesinin iki kardeşe karşı ayrımcı tutumunu öğreniyoruz. İhtimal’in bütün kişileri gibi çok tanıdık; gerçek, inandırıcı, hatta sevimli biri Ali. Kardeşi Remzi’nin gelişi ona çocukluğunu hatırlatır, Ankara’daki annesiyle yeniden eskisi gibi olmanın muhtemel umudu içindedir. Ali’nin ailesiyle olan ilişkisini, yalnızlığını çeşitli etkileyici tablolarla karşımıza çıkarır Selma Sancı. Kardeşi, içinde bulunduğu durum, ona uğrama nedeni, Ali’nin kendisiyle hesaplaşmasına yol açar. 


KEDİ FAHRİ GÖZE ÇARPAN KARAKTERLERDEN

Küçük kitapçı dükkânındaki kedi Fahri ise romanın en göze çarpan kişilerinden biri: “Sigara yakarken kedinin horultusu dikkatini çekti. Yoldan buldozer geçiyordu sanki. Kabarık, tüylü bir minder gibi koltuğa yayılmıştı. Birden masanın üstünden eğilip seslendi. “Remzi eve gelir mi Fahri?” dedi.


Horultu kesildi.


Sigarasından bir nefes çekti Ali. “Ev biraz harap, akşamları havalandırıyorum, fakat camı açık bırakamıyorum,” dedi kediye bakarak. Bir süre durdu. Sonra sesini yükseltti. “Buradan beraber gider miyiz yani?” Gözleri şefkatle parladı. Kalktı masadan. Elinde sigara odanın içini adımlamaya başladı. “Remzi ikinci sınıfta Fahri, fakat tek başına gidip gelemiyor. Akşamları mahalleye döndükten sonra ben doğru bakkala, babamın yanına!” Gözü kedideydi. “İki çekyat var Fahri... Eşyalar önceki kiracıdan, bir sürü ıvır zıvır. Hepsi arka odada, ayna da... Orayı depo gibi kullanıyorum.”


Kedi, gözlerini araladı sonra da derin bir soluk verip umarsızca kapattı.

Yeniden odanın içinde ileri geri bir iki dolaştı Ali, kapıya doğru yürüdü. Birden geri dönüp koltuğun önünde dikildi. “Ne uyuşuk şeysin sen!” diye bağırdı.

Hayvan gözlerini açıp baktı. Fakat istifini bozmadı.

Deliye döndü Ali. “Uyuz, kalk defol burdan!” (s. 62)

Aslında Ali’nin derdi, dükkânına gelişinden sonra kardeşi; “(…) kendimi iyi hissetmiyorum Remzi, derdi. Bazen dert yanmaya ihtiyacım oluyor... Boğazım düğümleniyor... Bir türlü gitmiyor... Ona ne çok şey anlatmak isterdi; arka odadaki aynaya baktığında üzgün bir yabancıyla karşılaşıyordu, o görüntüde kendini bulamıyordu, o tuhaf bakışlarla karşılaşmamayı yeğliyor uzun süre o odaya girmiyordu.” (s.128)


Kedisiyle konuşması gibi, “Hanımefendi” diye başlayan not da Ali’nin yalnızlığını anlatan unsurlardan biri. Diğer yandan gizli bir tutkusu hissediliyor.


YAZAR DİYALOGLARDA USTA

Selma Sancı’nın başarıyla anlattığı ilişkilerden biri de Nihan-Sevim ilişkisi ve tam karşıtı yapısına rağmen arkadaş canlısı Nihan. Burada hemen yazarın diyaloglardaki ustalığını söylemeliyim, romanın bütün dokusu içinde kişilerini kişiliklerine göre konuşturuyor. Karakterlerini belirgin bir şekilde çiziyor böylece. Selma Sancı’nın bu başarısı, Nihan’ın günlüğüne yazdıklarında ve mektuplarda olduğu gibi doruk noktasına ulaşıyor. Mektuplar bizi sınırsız bir yakınlık içine atıyor, bu doğrudan anlatım ile Nihan’ın duyduğu boşluk, çaresizlik ve yoksunluğu derinden hissediyoruz.


Gerçi anlatıcının dışında yer verdiği mektuplar, aynı zamanda büyük çapta romanın kurgusuyla ilgili, özellikle son mektup. Ama kitap Selma Sancı’nın önceki kitabında da olduğu gibi, yalın dili, okuyanı hemen saran içtenliği ile çarpıcı, gözlem gücüyle ve ayrıntıları kullanmasıyla da öyle: “Mutfağın önündeki çimenliğin gölgeli sessizliğinde oturdum. Çimenlik bir tür üstü kapalı çamaşırlık. Damından sarkan sarmaşıklar, kalın, kabarık salkım saçak perdeler gibi. Sesim var mı yok mu bakmadan bir şarkı tutturdum, fakat dayanamadı yüreğim, bitiremedim. Saksısını beğendiğim için pazardan aldığım küstüm çiçeğiyle bakışıp durduk.” (s.142)

Selma Sancı’yı Sel Yayıncılık’tan çıkan ve öyküleriyle katıldığı, şehirler, bölgeler üstüne ‘kadın öykülerinde’ projesiyle ve edebiyat dergilerinde yayımlanan öyküleriyle tanıyoruz.

İhtimal’in en önemli yanı, bu romanı kalıcı kılacak olan özenli dili. Finali ise Nihan’ın da söylediği gibi, hazin bir durum…

Romanda, en ince ayrıntılarına kadar gözlemlenmiş hayatlar, beklentiler, hayal kırıklıkları, unutulmalar savrulmalar arasında bocalayan roman kişileri, çağrışımlara dayalı bir zaman genişlemesi ile veriliyor. Sevgisizliklerin, kendinden hoşnutsuzlukların, umarsızlıkların yanı sıra İhtimal’in merkezinde her birinin mutlu olma ihtimali duruyor.


Kitabın künyesi:

İhtimal

Selma Sancı

Sel Yayıncılık 

Aralık 2014

144 Sayfa
#selma sancı
#ihtimal
#roman
9 yıl önce