|

Bir insanlık sergisi

Keşfedilen Cevherler adlı kitap Asya, Afrika, Ortadoğu coğrafyasında ikamet eden İslâm milletini meydana getiren Arapça, Farsça ve Türkçe kaynak eserlerden derlenen hikâye, şiir, sanat, mektup, nükte, siyaset, hikmet, siyer, tarih, biyografilerden oluşuyor. Eser Gazze''de şehit düşenler anısına yeniden basıldı.

Ferhat Eren
00:00 - 9/11/2014 Pazar
Güncelleme: 20:22 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Bir insanlık sergisi
Bir insanlık sergisi

XIX. yüzyıl Osmanlı devlet adamlarından şair, Mehmed bin Mustafa Lebîb Efendi (1785-1867)''nin kaleme aldığı Cevâhir-i Mültekata 1869 tarihinde yayımlanmış, adeta içinde ''ne ararsan bulunur derde devadan gayrı'' cinsinden bir eser olup derde deva bulmayı okuyucuya bırakan bir başyapıt. Keşfedilen Cevherler adıyla Büyüyenay Yayınları tarafından ilk defa günümüz Türkçesiyle 2 cilt halinde yayımlanan eseri yayınevi Gazze şehitlerine adadığını belirtmiş. İç kapağında 7 Temmuz-26 Ağustos 2014 tarihleri arasında İsrail›in Gazze saldırıları sonucu yaşamını kaybeden iki bin 150 kişinin isim listesi var.

Eser, Asya, Afrika, Ortadoğu coğrafyasında ikamet eden İslâm milletini meydana getiren Arapça, Farsça ve Türkçe kaynak eserlerden derlenen hikâye, şiir, sanat, mektup, nükte, siyaset, hikmet, siyer, tarih, biyografi gibi en geniş anlamıyla kültürü meydana getiren bütün alanlardan örneklere yer veriyor. Bu anlamda Keşfedilen Cevherler bu büyük ve kutlu coğrafyanın kültürünü, medeniyetini, değerlerini, başından geçen olayları parça parça ve genel bir bilgi verecek şekilde bir araya getiriyor. Keşfedilen Cevherler''in konuları ve insan tipleri islâm milletinain yaşadığı, medeniyet kurduğu mekânlar ve bu mekânları süsleyen ve zenginleştiren düşünce, sanat, siyaset, şiir ve insan davranışlarının temelini oluşturan ahlâk. İnsanlığa kültür ve medeniyet öğreticiliği yapmış bu coğrafya 150 yılı aşkın bir süredir emperyalistlerin oyunlarını, zulümlerini, en kötüsü de bin bir hile ve fitne ile parçalanmak istenen kardeşlik dokusunda açılan yaralarla uğraşıyor.

HERKESE BİR SÖZ VAR

Eserde Arap, Fars ve Türk edebiyatındaki şair tezkirelerinden derlenen en muteber şairlerinin hayatlarına ve eserlerine ilişkin ilginç anekdotlar ve şiirlerinden örnekler de bir araya getirilmiş. Şairlerin birbirlerine cevapları, sanatlarının en iyi örnekleri bu çalışmada derlendiği gibi şiir sanatına ilişkin teorik tanımlamalar ve tanımlamalara yönelik örneklere de bir bir yer verilmiş. Ayrıca bu üç büyük dilde yer alan deyim, atasözü ve hikmet örnekleri de ihmal edilmemiş.

Keşfedilen Cevherler bir bütün olarak adeta bir insanlık sergisi. Her türden, her mevkiden insan tipleri ve her biri bir roman özüne sahip hayatlar. İlginç olaylar, unutulmayacak sözler. Zekânın insanı hayran bırakan ışıltıları, saflığın kayaları delen, egoyu eriten görünümleri, cesaretin zulmü bertaraf etmesi, rüyanın an be an hakikat katına yükselişi, bütün bunların ötesinde hikmetin bütün varlıkları bağrında toplaması, erdemlerin söz ve davranışlarda aşikâr hâle gelişi eser boyunca insanın o eşsiz ve hiç eskimeyen tarafını olanca güncelliğiyle anlatıyor. Sanki kültürü meydana getiren bütün birimler büyük bir ustalıkla bir araya getirilip toplanmış. Bu yüzden herkese hitap etme vaadi taşıyan eser, herkesin kendi durumuna göre cevherler devşireceği bir kitap.

Kitabın künyesi:

Keşfedilen Cevherler

Çeviri ve haz: Mücahid Dündar -Hasan Karayiğit

Farsça Çeviriler: Turgay Şafak

Büyüyenay Yayınları

2014, 2 cilt

9 yıl önce