|

Dava adamı sadece yaşatmak için yaşar

Fethullah Gülen Kırık Testi Serisi'nin yeni kitabı, Yaşatma İdeali'nde örnek dava adamının portresini çiziyor. Müellif bu eseriyle dünyanın kurtuluşunu, kendi kurtuluşumuzu Yaşatma İdeali'ne bağlıyor

Hayati Türkeş
00:00 - 14/03/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:40 - 13/03/2012 Salı
Yeni Şafak
Dava adamı sadece yaşatmak için yaşar
Dava adamı sadece yaşatmak için yaşar

Dava, gerçekleşmesi arzu edilen kutsî bir mefkûreyi en büyük değer bilmektir. Bu yüksek ideale inanmak kilitlenmektir. Dava şuuru da hayat gayesi bilinen kutsal ideal ile dolu olma, onun gerçekleşmesi için bir ömür boyu cehd ve gayret gösterme demektir.

Dava şuuru, kanda ve beyinde dolaşan oksijendir, canlılıktır. Fidanın çiçeğe, meyveye durmasıdır. Solmayan bir kutlu bahardır. Aklın, gönlün ışığıdır dava şuuru.

Hakkın omza koyduğu ihsanı “Emret Sultanım!” diyerek gönüllü yükleniştir. Allah'ın değer biçilmez hediyesini hayatı pahasına şevkle taşıma isteğidir. Dava şuuru, Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazanma aşkıdır.

Mal, makam, şan, şöhret kaygılarını hastalık görmektir dava şuuru. Dava şuuru, insanın bu bağlardan kurtulmasına önem verir. Dava adamı, eğilmez, minnet etmez, beklenti içinde olmaz, kimseden lütuf beklemez. Yalnız Allah'tan ister. O, onurun, hür iradenin yalçın kayasına yaslanır.

Hizmetkarlık makamı

Dava adamı idealisttir; şan, şöhret, makam peşinde koşmaz. Allah yolunda hizmetkârlığı en büyük makam bilir. Buna engel olan zamanın en büyük hastalığı olan enaniyeti bırakır. Dava adamı, başkasının değil, kendi kusurlarını görür. Bu yüzden dava adamı kaba davranmaz, kaba kuvvete başvurmaz.

Dava şuuru şan ve şeref hastalığının türemesine, gelişmesine meydan vermez. Başkalarına şirin görünmeye, beğenilmeye ihtiyaç duymaz. Çünkü bu duygular, kalbi çürütür, dava ruhunu öldürür.

İnsanı büyük eden dava şuurudur. Daha doğrusu, bir insanın büyüklüğü davasının büyüklüğü ile anlaşılır. Bir hakikat erinin “Gayesi küçük insan büyük olamaz.” dediği gibi, dava şuuru, davayı hayat gayesi yapmayı gerektirir. Davaya hizmet etme, davayı yüceltme aşkıyla dolu olmaktır.

“Yaşatma ideali” bize hangi mesajı veriyor?

Feragat ve fedakârlık, dava şuurunun bayrağıdır. Ne adamsendecilik, ne oyalanma, ne bencillik, dava şuurunun semtine uğrar. Özetle yaşamak için değil, yaşatmak için yaşamaktır dava şuuru. Hayatı yaşatmaya bağışlama, kendi kurtuluşunu başkalarını kurtarmada görme olarak tarif edilen Yaşatma İdeali, bütün bir insanlığın akıbeti adına hayata geçirilmesi gereken yüce bir mefkûre.

Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Nil Yayınları tarafından yayınlanan Kırık Testi Serisi'nin yeni kitabı, Yaşatma İdeali 'nde ideal dava adamının portresini çiziyor. Müellif bu eseriyle dünyanın kurtuluşunu, kendi kurtuluşumuzu Yaşatma İdeali'ne bağlıyor.

“Her kalb için bir çiy noktasından bahsedilebilir mi? Hizmet adına mevcut fırsatların heba edilmemesi ve muhatapların dünyevî- uhrevî mutluluğu adına hangi hususlara öncelik verilmeli? Keramet ve ikram arasındaki farklar nelerdir? Temkin kayması ne demektir? Emre itaatteki incelik nasıl olmalı? Kur'ân'a gönülden teveccüh nasıl olur? Yersiz endişeleri yok etmek için neler yapmalı? İnsan namazda şirke düşer mi? Hırsın caiz olduğu yer neresidir? Hakka ve hakikate hizmet yolunda yorgunluğa düşmemenin çaresi nedir?” gibi ilginç pek çok soruya verilen cevaplarla Yaşatma İdeali, dava adamının önünü kesmesi muhtemel problemlere çareler sunuyor.

12 yıl önce